Съдът потвърди заличаването на Корнелия Нинова като председател на БСП

0
Атанас Зафиров представлява партията
Атанас Зафиров представлява партията Снимка: БГНЕС / Архив

Атанас Зафиров представлява партията

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Софийския градски съд (СГС), с което се вписват промени по партидата на „Българска социалистическа партия“ (БСП) в Регистъра на политическите партии. С това решение от регистрацията на партията е заличена Корнелия Нинова като председател, а на нейно място е вписан заместник-председателят Атанас Зафиров, който временно ще изпълнява функциите на председател.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът разглежда жалба на Крум Дончев, която беше приета като процесуално допустима, но съдът я отхвърли като неоснователна. Основният спор в делото се фокусира върху правните последствия от оставката на председателя на партията и дали това дава възможност за вписване на ново лице като представляващ партията. Съдиите изясниха, че оставката представлява едностранно прекратяване на правоотношение и не изисква потвърждение от Конгреса на партията, въпреки че този орган следва да констатира прекратяването на правомощията.

В случая Корнелия Нинова подаде оставка след изборите през юни 2024 година, като по този начин пое политическа отговорност за резултатите. Тя ясно е заявила решението си да напусне поста в отворено писмо до членовете на БСП. Следователно правомощията ѝ като председател и представляващ партията са прекратени в момента, в който оставката е подадена.

Националният съвет на БСП, в съответствие с Устава на партията, е определил Атанас Зафиров да поеме временно функциите на председател, за да гарантира представителството на партията в предстоящите парламентарни избори.

Решението на ВКС ясно утвърждава правото на вписване на промените в ръководството на политическата партия, както изисква Законът за политическите партии. ВКС потвърди, че Софийският градски съд е постановил законосъобразно решение, което позволява вписването на новите обстоятелства в регистъра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...