Съдът отмени уволнението на Александър Морфов

2
Режисьорът беше уволнен от Васил Василев в края на февруари 2023 година
Режисьорът беше уволнен от Васил Василев в края на февруари 2023 година Снимка: БГНЕС

Режисьорът беше уволнен от Васил Василев в края на февруари 2023 година

Александър Морфов може да се върне в Народния театър след съдебно решение.

Софийският районен съд (СРС) отмени уволнението на режисьора Александър Морфов от Народния театър "Иван Вазов". Съдебното решение, постановено на 14 октомври 2024 година, възстановява Морфов на длъжността "главен режисьор" в престижната културна институция.

Финансови последствия за театъра

Според съдебното решение, Народният театър ще трябва да изплати две глоби: 800 лева на Александър Морфов и 160 лева на Софийския районен съд. Тези финансови санкции идват като допълнение към възстановяването на Морфов на предишната му позиция.

Възможност за обжалване

Решението на Софийския районен съд не е окончателно. То може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Софийския градски съд, което оставя възможност за по-нататъшно развитие на правния спор.

Предистория на конфликта

Корените на този трудов спор могат да бъдат проследени до есента на 2022 година, когато възникнаха разногласия между Александър Морфов и Велислава Кръстева, която тогава заемаше позицията на пиар на театъра. Тези първоначални търкания ескалираха до уволнението на Морфов от директора Васил Василев в края на февруари 2023 година.

Обществен отзвук

Уволнението на Морфов предизвика значителен обществен отзвук. Последваха шествия в подкрепа на режисьора, в които се включиха негови колеги и други творци от културната общност. Тези прояви на солидарност подчертаха важността на случая не само за Народния театър, но и за цялата театрална общност в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари