Съдът отмени дисциплинарно наказание на полицай от Две могили

1
Съдът постанови, че е нарушена заповед на министъра, а не служебни задължения
Съдът постанови, че е нарушена заповед на министъра, а не служебни задължения

Съдът постанови, че е нарушена заповед на министъра, а не служебни задължения

Административният съд в град Русе постанови решение, с което отмени дисциплинарно наказание, наложено на младши полицейски служител от Районното управление в град Две могили. Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според информацията по делото, началникът на Районното управление - Две могили при Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (МВР) - Русе е издал заповед на 31 май 2024 година, с която налага дисциплинарно наказание "Порицание" за срок от шест месеца на младши инспектор А., заемащ длъжността "Младши автоконтрольор I степен" в група "Охранителна полиция".

Причината за наказанието е, че служителят не е изпълнил задължението си да прехвърли информацията от системата за аудио и видеозаснемане, монтирана в служебния автомобил "Киа Сийд" след приключване на смяната си. Това е в нарушение на указанията за работа на полицейските служители със системите за аудиозапис и видеонаблюдение в служебните автомобили на "Пътна полиция", утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи от 12 април 2022 година.

Съдът установи, че в случая е налице неправилна правна квалификация на дисциплинарното нарушение. Според съдебния състав, нарушението следва да се квалифицира като "неизпълнение на заповед на министъра на вътрешните работи", а не като "неизпълнение на служебните задължения", както е посочено в заповедта за наказание.

Тази неправилна квалификация води до неправомерно ангажиране на дисциплинарната отговорност на служителя по посочените в заповедта правни основания. В резултат на това съдът прие, че оспорваната заповед е незаконосъобразна, тъй като е издадена в противоречие с материалноправните разпоредби и не съответства на целта на закона.

Решението на Административен съд - Русе потвърждава важността на правилното прилагане на законовите разпоредби при налагането на дисциплинарни наказания в системата на МВР и подчертава необходимостта от прецизност при квалифицирането на нарушенията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    daskal
    До 3 - Да, безкрайно интересно е и прокуратурата трябва да се самосезира. Незабавно! НО! Аз така и не разбрах тези свидетели как са омешани с престъпниците и с какво всъщност се занимават. Плащали си там някакви стотици хиляди, щото така било при тях... Откъде ги вадят? И още нещо - какво и как мотивира намаханата репортерка да рискува здравето и живота си? Само не ми казвайте, че е заради нашия хатър и е самоотвержена боркиня под знамето на Истината. Собственик на агенцията е Светослав Кантарджиев - прочетете това-онова за него. Също е интересно. Иначе - да! Голямо БРАВО! Е, чакаме резултати.
  • 2
    4
    запознат
    Началник от полицията като излезе от кенефа не мирише на българска роза,а на същото онуй.Освен ако са генно модифицирани нещо и те.
  • 4
    3
    Я.я.я.я..
    https://youtu.be/Cv8dgnhm7sc?feature=shared
  • 2
    2
    Въпрос
    Малко ли са му на служителя простотиите на главата при намален личен състав и реформи само на Абвеатурите на отдели Симдикатите полицейски са като пръднали девици във театър.
  • 5
    1
    бившо ченге
    Съжалявам че навремето не писах сигнали до военна прокуратура срещу началници и колеги.Голяма грешка.Съвет до младите служители: Видите ли гаф веднага сигнал до пкръжна прокуратура със входящ номер.Не ги жалете.Сигнали.и писане до вкаменяване на кръвната им група и отлитане ма звездите от пагона като августовски звездопад.Нека им е за урок на ръководни кадри от мегдана на селата събрани.Като ви писне,мятайте фуражките и чао. Да си лъскат чепиците в задниците един други,всъщност често от ръководството го и правят.Ауффидерззеннн
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари