Наденицата и шницелът може да не са от месо

0
Нов етап в развитието на пазара за растителни протеини в Европа
Нов етап в развитието на пазара за растителни протеини в Европа

Нов етап в развитието на пазара за растителни протеини в Европа

В ключово решение Съдът на Европейския съюз (ЕС) постанови, че държавите-членки на ЕС не могат да налагат цялостна забрана върху употребата на месни термини като "шницел" или "наденица" за обозначаване на растителни алтернативи. Това решение идва в отговор на оспорването на френската забрана за използване на месни термини при етикетирането на вегетариански продукти.

Съдебното решение уточнява, че отделните страни в ЕС имат право да ограничават употребата на традиционно свързани с месото термини, но само при условие че са определили законово установени наименования за продуктите на растителна основа. Това балансирано решение цели да защити потребителите от подвеждаща информация, като същевременно позволява иновации в хранително-вкусовата промишленост.

Делото беше заведено от няколко асоциации и производителя на растителни храни "Бийонд Мийт" (Beyond Meat) срещу френската забрана. Решението на Съда на ЕС се разглежда като значителна победа за производителите на растителни алтернативи и защитниците на растителното хранене.

Европейският вегетариански съюз (EVU), един от ищците по делото, изрази силното си задоволство от постановлението. Рафаел Пинто, представител на съюза, подчерта важността на решението, заявявайки: "Като гарантираме яснота в етикетирането на храните, можем да насърчаваме алтернативи на растителна основа и да работим за постигане на екологични цели, както и да стимулираме конкурентоспособността и иновациите в ЕС".

Това съдебно решение отразява нарастващата тенденция за консумация на растителни протеини в Европа и необходимостта от балансирана регулаторна рамка, която да отчита интересите както на традиционната месна индустрия, така и на производителите на иновативни растителни алтернативи.

Решението на Съда на ЕС се очаква да има значително влияние върху пазара на растителни протеини в целия Европейски съюз, като потенциално ще отвори нови възможности за растеж и иновации в сектора. В същото време, то подчертава необходимостта от ясно и точно етикетиране, което да информира потребителите за естеството на продуктите, които купуват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари