С кои храни да засилим имунитета си през есента?

0
Ключът към силния имунитет е поддържането на здрава чревна микрофлора
Ключът към силния имунитет е поддържането на здрава чревна микрофлора

Ключът към силния имунитет е поддържането на здрава чревна микрофлора

За да се предпазите от дефицит на жизненоважни микро- и макроелементи през есента, специалистите препоръчват да обогатите диетата си с зеленчуци като спанак и моркови. Това споделя диетологът-ендокринолог Ангелина Водолазкая в интервю за Gazeta.ru, като съветва включването на определени храни за укрепване на имунитета.

Според експерта, 70-80% от имунните клетки на тялото се намират в чревната лигавица. Затова поддържането на здрава чревна микрофлора играе решаваща роля за силната имунна система. Въвеждането на повече зеленчуци в ежедневното меню помага за създаването на нормална микрофлора, което директно подпомага имунитета.

Морковите, както изтъква Водолазкая, са от ключово значение, тъй като съдържат мощни имуномодулатори като бета-каротин и витамин А. Допълнително, червените чушки, които са богати на витамин С, също са полезни, но трябва да се консумират в умерени количества. Тя посочва и спанака като отличен избор за укрепване на имунната система.

„Само 100 грама спанак осигуряват половината от дневната нужда от витамин А и съдържат витамини С и цинк, които са изключително важни за поддържането на функциите на имунните клетки, отбелязва диетологът.

Лекарят обръща внимание и на полезните свойства на чесъна, който подобрява кръвообращението и има антимикробни свойства. В допълнение, джинджифилът също се препоръчва като средство за поддържане на здравето, особено при простудни заболявания. Той съдържа активната съставка гингерол, която може да стимулира имунната система, допълва Водолазкая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари