РЗИ - Русе отчита ръст на респираторните заболявания

0
Епидемиологичната обстановка в Русе: Анализ на случаите на грип и ОРЗ
Епидемиологичната обстановка в Русе: Анализ на случаите на грип и ОРЗ Снимка: Асен Игнатов / Архив

Епидемиологичната обстановка в Русе: Анализ на случаите на грип и ОРЗ

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Русе представи актуални данни за разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в областния град. Информацията е базирана на наблюдение чрез Сентинелната система за епидемиологичен надзор, която обхваща 10% от населението на Русе.

За сезон 2023/2024 година, осем общопрактикуващи лекари (ОПЛ) в Русе са определени да участват в мониторинга. Те докладват седмично броя на регистрираните случаи на грип и ОРЗ в пет възрастови групи: от 0 до 4 години, от 5 до 14 години, от 15 до 29 години, от 30 до 64 години и над 65 години.

През 38-ата седмица на 2024 година (16-22 септември) заболяемостта в област Русе достигна 112.10 на 10 000 души население. Това показва повишение спрямо предходната седмица, но все още остава под епидемичните нива.

Най-засегната е възрастовата група от 0 до 4 години, където се наблюдава увеличение на случаите в сравнение с предишната седмица. При децата от 5 до 14 години има спад в заболеваемостта, докато при останалите възрастови групи (15-29, 30-64 и над 65 години) се отчита повишение.

От началото на грипния сезон до края на февруари 2024 година, Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е потвърдила 38 случая на грипен вирус тип А чрез метода Real-Time RT-PCR. Пробите са взети от пациенти със симптоми на остри респираторни инфекции от сентинелните практики и хоспитализирани пациенти в лечебни заведения в Русе.

РЗИ - Русе препоръчва спазването на редица превантивни мерки, включително носене на защитна маска за лице, редовно измиване на ръцете и проветряване на помещенията. Хората със симптоми на респираторни заболявания се съветват да ограничат контактите си и да не посещават работното си място.

Ваксинацията срещу грип остава най-ефективният метод за предпазване от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и дългосрочни здравословни последици. Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу сезонен грип и пневмококови инфекции при лица на и над 65 години (2023-2026) цели да намали заболеваемостта и смъртността от грип и свързаните с него усложнения чрез повишаване на имунизационния обхват при тази възрастова група.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари