Руските военни заводи спешно търсят работници

0
Недостиг на кадри парализира руската военна индустрия
Недостиг на кадри парализира руската военна индустрия Снимка: Асен Игнатов / Архив

Недостиг на кадри парализира руската военна индустрия

Руската военна индустрия изпитва сериозен недостиг на работна ръка на фона на рекордните поръчки, свързани с войната в Украйна. Производството на танкове, артилерия и експлозиви изисква все повече специалисти, докато страната навлиза в третата година на военните действия.

Причини за кадровия дефицит

Основните фактори за недостига на работници са масовата мобилизация, емиграцията и доброволното записване на фронта. Предприятията се опитват да привлекат нови кадри с високи възнаграждения и обещания за защита от военна служба.

Бюджетни разходи и реалности

В държавния бюджет на Русия за 2025 година са заложени 13,5 трилиона рубли за военни цели, което представлява 6,31% от брутния вътрешен продукт. Икономистката Наталия Зубаревич коментира: "Свободната работна ръка практически е свършила". В момента над два милиона души работят във военно-промишления комплекс.

Обещания и реалност в заводите

В завода "Яков Свердлов" в град Дзержинск обещават високи възнаграждения с индексация и гарантирана защита от мобилизация. Работниците обаче съобщават за чести удръжки от заплатите заради забележки към качеството на работата.

Остаряло оборудване

В завода "Курганмаш" служителите работят с техника от 1960-те години при шестдневна работна седмица. Обещаните заплати от около 1400 лева често се оказват 800-900 лева в действителност. Подобни оплаквания постъпват и от ракетно-космическата корпорация "Енергия" и предприятието "Енергомаш" в Петербург.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    до 8
    Анджак де, да ти напомня какво рече борел за заемите и оръжието за украйна?!? Не знам с какво ще плаща фалиралата украйна за снарядите?!?Държавите от ЕС вземат заеми и плащат на ЧАСТНИТЕ военни заводи за продукцията им! Анадънму, на чист английски?!?
  • 0
    9
    Мухахахахаха
    Отлична новина за всички смрадливи анално олабени ПеПеруги като бесарабския пишколап на 6. Нека тези човешки отпадъци и наркоманизирани ПеПерасти да бъдат научени на труд. Хайде,ДеБил-ПеПерастки мърши,хайде измет ебана в гъза и устата,взимайте си курвите Простото, Ококореното Мравояда и Гнома и заедно отивайте да браните нашмърканата ебана Киевска маймуна 🐒 мухахахахахаха
  • 5
    8
    цт, цт
    кои сте вие дето вземате заеми за да правите снаряди за Украйна? Защото военните заводи са ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ и са с РЕКОРДНА ПЕЧАЛБА от ПРОДАЖБА на снаряди за Украйна :)))
  • 0
    7
    тц,тц
    свършиха снарядите, свършиха ракетите, танкове и самолети няма, останаха сал сапьорните лопатки, днеска с тях пак са взели две-три села, скоро и нестратегическия покровск! Скръбна работа не работят военните заводи, за сметка на това ние вземаме заеми да правим снаряди на украйна! Ама то друго това, аз къде заходих там! 😁😁😁
  • 0
    6
    Мухахахахаха
    Чудесна новина за всички копейки, вече имат повод да се преместят и насладят на живота в азиатската кочина, който така пламенно славят в коментарници. Хайде русофилистични боклуци, хайде предателска мършо, хайде паразити ненужни, заминавате да помагате за "победата" на любимата ви педерация на ботоксовия хомосексуалист.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари