Руски журналист в изгнание обвини Русия в нарушаване на закона

0
Русия го обяви заедно със съпругата му за "екстремистко сдружение"
Русия го обяви заедно със съпругата му за "екстремистко сдружение"

Русия го обяви заедно със съпругата му за "екстремистко сдружение"

Руският журналист в изгнание Александър Невзоров обвини властите в Русия в ново нарушение на закона в опит да сплашат своите критици, след като съдебно решение обяви него и съпругата му за "екстремистко сдружение", предаде Ройтерс.

Съдът в Санкт Петербург наложи забрана върху предполагаемите екстремистки дейности на Александър Невзоров и съпругата му Лидия. В резултат на това решение са конфискувани три поземлени имота, една сграда, моторно превозно средство и дялове от компания, принадлежащи на двамата. Говорител на съда, цитиран от Ройтерс, потвърди конфискацията на имуществото.

Невзоров заяви в интервю в YouTube, че това съдебно решение е пробно действие, което проправя пътя към подобни процедури спрямо други хора. Той подчерта, че финансовият аспект не е толкова важен, колкото е посланието, отправено със съдебното постановление.

"Това е първият подобен случай в историята на човечеството по въпроса с правораздаването. Забележително е, разбира се," заявява Невзоров.

"Държавата на Путин изобщо не я е грижа какви стотинки може да събере с подобни конфискации. Естествено, тя има нужда да сплашва хората," допълва дисидентът.

Невзоров, който в момента живее извън Русия, придоби известност през 80-те години на миналия век като водещ на новинарското предаване "600 секунди". Тогава реформаторската политика на "гласност" на Михаил Горбачов даде за първи път възможност на съветските журналисти да извършват безкомпромисни разследвания по поверителни дотогава въпроси като корупцията, отбелязва Ройтерс.

От началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година, Невзоров отправя чести критики към президента Владимир Путин и по адрес на водената от него война като цяло в своя канал в YouTube, който има близо два милиона абонати. Журналистът в изгнание бе осъден задочно на осем години затвор през февруари миналата година за "разпространение на фалшиви новини" за руските въоръжени сили, припомня Ройтерс.

Кремъл твърди, че Русия води война за своето съществуване в Украйна и изисква нацията да се обедини зад Путин. Властите представят руснаците, които са избягали от страната и заклеймяват войната от чужбина, като предатели, забиващи нож в гърба на родината.

Долната камара на парламента - Държавната дума, одобри през януари закон, който позволява изземането на собственост на руска територия на граждани, живеещи зад граница, които "злепоставят" руската армия или разпространяват невярна информация за нея, както и подбуждат към екстремистки дейности или призовават за санкции срещу Русия.

Невзоров заяви, че нищо не струва повече от личната му свобода и е удовлетворен от съдебното решение. "Аз съм първият, който бе способен да изпита насладата от пълното скъсване - дори и в най-малките материални неща - с канибалския, изроден режим в Русия, с всичко там, което беше скъпо или по някаква причина важно за мен," заключава журналистът.

Тази драматична развръзка на съдбата на един от най-известните руски журналисти в изгнание е поредното свидетелство за напрежението и репресиите в съвременна Русия. Случаят на Невзоров подчертава как властите използват законите, за да заглушат критиките и да контролират общественото мнение в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари