Русия: Унищожихме американска ПВО система "Пейтриът" в Украйна

0
Украйна все още не е коментирала твърденията на руската страна
Украйна все още не е коментирала твърденията на руската страна Снимка: АП / БТА / Архив

Украйна все още не е коментирала твърденията на руската страна

Руското министерство на отбраната направи сензационно изявление в сряда, твърдейки, че е унищожило американска зенитно-ракетна система "Пейтриът" на територията на Украйна. Според информацията, предоставена от руската страна, системата е била разположена в Днепропетровска област.

В официално съобщение руското военно ведомство заяви: "В резултат на удара бяха унищожени многофункционалната радиолокационна станция AN/MPQ-65, кабината за бойно управление AN/MSQ-104, пусковата установка на ЗРК "Пейтриът" и личният състав на зенитно-ракетното подразделение на ВСУ". За да подкрепи твърденията си, министерството публикува видеозапис, който според тях документира унищожаването на ракетната система.

Руската страна твърди, че за нанасянето на удара е използван оперативно-тактическият ракетен комплекс "Искандер-М". Този високотехнологичен комплекс е известен със своята точност и способност да преодолява противоракетна отбрана.

Зенитно-ракетният комплекс "Пейтриът" е един от най-модерните и ефективни системи за противовъздушна отбрана, разработени от Съединените американски щати. Неговото предполагаемо унищожаване, ако бъде потвърдено, би могло да се разглежда като сериозен удар върху отбранителните способности на украинските въоръжени сили.

Според информация, разпространявана от украински медии, страната е получила поне една отбранителна система "Пейтриът" от САЩ и три от Германия като част от международната подкрепа за Украйна в конфликта с Русия. Тези системи са ключов елемент в стратегията за защита на украинското въздушно пространство от ракетни и въздушни атаки.

Към момента на публикуване на тази информация, украинската страна все още не е коментирала официално твърденията на руското министерство на отбраната. Международни наблюдатели и експерти по военни въпроси призовават за предпазливост при интерпретирането на подобни съобщения, тъй като в условията на военен конфликт често се разпространява противоречива и непотвърдена информация.

Ситуацията около предполагаемото унищожаване на системата "Пейтриът" повдига въпроси относно ефективността на съвременните системи за противовъздушна отбрана и способността им да устоят на високотехнологични атаки. Този инцидент, ако бъде потвърден, би могъл да доведе до преоценка на стратегиите за въздушна защита не само в контекста на украинския конфликт, но и в глобален мащаб.

Международната общност следи внимателно развитието на събитията, като се очакват реакции от страна на САЩ и други западни държави, които са предоставили военна помощ на Украйна. Потенциалното унищожаване на такава скъпа и стратегически важна система би могло да повлияе на решенията за бъдещи доставки на въоръжение и оборудване за украинските въоръжени сили.

Въпреки драматичността на руските твърдения, експертите подчертават необходимостта от независима верификация на информацията. В контекста на продължаващия конфликт, достоверността на подобни съобщения често е трудна за установяване без допълнителни доказателства и потвърждение от неутрални източници.

Развитието на ситуацията около предполагаемото унищожаване на системата "Пейтриът" ще бъде следено внимателно от военни анализатори и политически лидери по целия свят, тъй като то може да има значителни последици за хода на конфликта и баланса на силите в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Alo
    Много ме възпали тази новина,ще си скъсам розовите прашки от мъка!
  • -2
    3
    Alo
    Копейката - май сам си пишеш и отговаряш.
  • 1
    2
    Архитектор
    Я, колониалните държави се сетиха, че е необходимо независимо потвърждение за достоверност на информацията, но явно няма да го изискват от украинците, които лъжат, като за последно
  • -3
    1
    Българин
    Браво! Бой по лайНАТОвските нацистки канчета!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари