Русия и Китай минават на бартерни сделки

0
Санкциите блокират финансовите транзакции, което подтиква двете страни към бартерни споразумения
Санкциите блокират финансовите транзакции, което подтиква двете страни към бартерни споразумения

Санкциите блокират финансовите транзакции, което подтиква двете страни към бартерни споразумения

Русия и Китай обмислят възраждането на бартерни сделки, като отговор на тежките западни санкции и затрудненията с международните банкови преводи. Според данни на Reuters, позоваващи се на източници в търговския и финансовия сектор, този ход може да се реализира още през есента и първоначално да се фокусира върху търговията със селскостопански стоки. Ако тази инициатива се осъществи, това ще бъде първата бартерна сделка между двете държави от три десетилетия насам, след като преминаха към банкови плащания.

Проблемите с разплащанията изпъкнаха като основен въпрос по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Китай през май. Въпреки че руските компании започнаха да използват малки регионални китайски банки за извършване на плащания, това не се оказа достатъчно ефективно. След разширяването на вторичните санкции от страна на Съединените американски щати през юни, паричните транзакции между Русия и Китай станаха почти невъзможни дори в китайската валута юан. Около 80% от преводите от Русия към Китай в юани биват връщани обратно, поради опасенията на китайските банки да не бъдат засегнати от вторичните санкции.

Тези трудности доведоха до спад в китайския износ към Русия с 16% през първото тримесечие на годината. През 2024 година проблемите с банковите разплащания през банки от „приятелски страни“ се задълбочиха, като на нарушителите бе отправена заплаха от включване в списъка с блокирани лица или ограничаване на кореспондентските сметки в американски кредитни институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Учуден
    Не съм учуден,че третополовия бесарабски куролап отново ми е използвал никнейма,но нека разтълкуваме какво е измучало това говедо: Какво стана със санкциите бе,нали много работеха и щяха да поставят Русия на колене ? А май евроГейския съюз се оказа че е пръднал здравата та още купува от лошия руски газ,а ? Що така бе,фон дер ЛайНен ? Какво се оказа ? Че УСрайна е фекалната дупка на историята,а в България все още има едни 5%-та надупени ДеБил-ПеПеруги,които вият в полза на нашмърканата киевска маймуна,но съвсем скоро ще ги изпратим и тях в канала след изборите наесен хахаха
  • 4
    3
    Ха-ха-ха
    Терористични клоаки като УСрайна вече остават изолирани от целия нормален свят! КУР за бандеронацистка УСрайна и КУР за Зеленски! Слава Россия!
  • -2
    2
    Учуден
    Ама какво става, нали санкците не работеха, нали помагаха на смешната икономика на пРоссия?! К'ва се оказа тя, пРоссия отното в в калната фекална дупка на историята. А в България има олигофрени, които престъпната кремълска клика.
  • -3
    1
    Ха-ха-ха
    ТерориZZтичните държави ще си останат изолирани от целия нормален свят! РУК за Ръша! Слава Украина!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари