Русия и Азербайджан задълбочават сътрудничеството си

1
Владимир Путин и Илхам Алиев се срещнаха в Баку
Владимир Путин и Илхам Алиев се срещнаха в Баку Снимка: Григорий Сисоев / РИА Новости

Владимир Путин и Илхам Алиев се срещнаха в Баку

Президентите на Русия и Азербайджан, Владимир Путин и Илхам Алиев, проведоха двустранна среща в Баку, където се споразумяха за засилване на сътрудничеството между двете страни. Основни акценти от разговорите включват нови съвместни инициативи в енергийния сектор, както и в сферата на висшето образование.

По време на срещата беше обсъдена възможността за построяване на малки танкери, които ще транспортират нефт от Каспийско и Черно море до Средиземноморието. Азербайджан, богатата на нефт република на брега на Каспийско море, играе важна роля като енергиен доставчик на Европейския съюз и досега следваше политика на значителна независимост от Москва. Въпреки това, настоящото посещение на Путин в Баку подчертава промяна в съюзите в политически нестабилния Кавказ, предаде ДПА.

Русия традиционно е считана за защитник на Армения в региона, но последните развития около Нагорни Карабах, който Азербайджан си върна през 2023 г., поставиха Москва в нова позиция. Путин изрази готовност да посредничи в подписването на мирно споразумение между Азербайджан и Армения. „Ако можем да направим нещо за сключването на мирно споразумение между Азербайджан и Армения, ще бъдем много щастливи,“ заяви той след срещата си с Алиев.

Освен това, президентите обсъдиха и екологични предизвикателства, свързани със спадането на нивото на Каспийско море. Илхам Алиев изрази сериозната си загриженост за ситуацията и сподели с Путин лични наблюдения за промяната в морското равнище. Според ръководителя на Националната хидрометеорологична служба на Азербайджан, Назим Махмудов, нивото на водата в Каспийско море спада от средата на 90-те години насам, повлияно от климатичните промени и отклоняването на водите на река Волга за напояване.

Махмудов подчерта, че тези промени се отразяват негативно на околната среда и на икономическите сектори, особено на нефтените и газови операции в морето. Той призова за глобални усилия за намаляване на емисиите на парникови газове, за да се ограничи негативното въздействие върху региона.

Двудневното държавно посещение на Путин в Баку бележи нов етап в отношенията между Русия и Азербайджан. В условията на засилена регионална нестабилност, сътрудничеството между двете страни придобива още по-голямо значение, като освен енергетиката и екологията, беше поставен акцент и върху съвместната работа в областта на висшето образование.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари