Русенци се оплакват от забавяне на отговори и действия от Община Русе

4
Годишен отчет на обществения посредник в Русе
Годишен отчет на обществения посредник в Русе

Годишен отчет на обществения посредник в Русе

На последната сесия на Общински съвет - Русе беше представен годишният отчет на обществения посредник за 2023 година. Това е първият отчет за новоизбрания посредник, който встъпи в длъжност на 18 май 2023 г. с Решение № 1325 и Протокол № 48/180523. Докладът обобщава основните дейности, жалби и сигнали, получени през годината, и дава препоръки за подобряване на административните услуги в общината.

Липса на подходящи условия за работа

Годишният отчет започва с увод, в който общественият посредник акцентира върху значимостта на защитата на гражданските права на местно ниво. Подчертава се, че общественият посредник играе ключова роля в защитата на правата на гражданите и гарантирането на тяхното спазване, като участва в анализа на съществуващите проблеми и предлага решения.

През 2023 г. основните дейности на обществения посредник включват разглеждане на жалби и сигнали от граждани, участие в дискусии и заседания на местната власт, както и подготовка на предложения за подобряване на административните процедури. Един от основните проблеми, с които се е сблъскал общественият посредник, е липсата на подходящи условия за работа, включително подходящо помещение за приемане на граждани.

Основни направления на жалбите и сигналите

1. Административно обслужване: Най-много жалби и сигнали са постъпили в тази категория. Гражданите често се оплакват от забавяне на отговори и действия от страна на общината, както и от липса на информация на официалния уебсайт на Община Русе. Проблемите включват и неангажираност на общината при нужда от ремонти в сгради с етажна собственост.

2. Етажна собственост: Жалбите варират от проблеми с течове от покриви до напрежение между собственици относно събиране и разходване на средства за ремонти. Общественият посредник съветва гражданите да търсят писмени отговори и да запазват входящите номера на жалбите си за по-лесна проследимост.

3. Екология: Гражданите изразяват загриженост относно чистотата на въздуха, дезинфекцията на контейнери и състоянието на река Русенски Лом. Често се подават сигнали за замърсяване и шум от строителни дейности.

4. Доставчици на комунални услуги: Проблемите с ВиК и мобилните оператори също заемат значително място в жалбите. Гражданите се оплакват от неправилно отчитане на водомери и затруднения при прекратяване на договори с мобилни оператори.

Предложения и препоръки

Общественият посредник представя редица препоръки за подобряване на работата на общината и защитата на правата на гражданите. Сред тях са необходимостта от осигуряване на по-добра информация и комуникация с гражданите, както и по-бързо и адекватно реагиране на подадените сигнали.

Особено внимание се обръща на необходимостта от промени в Правилника за организацията и дейността на обществения посредник, които да осигурят по-добро заплащане и условия на работа. Посредникът предлага и разширяване на правомощията си, за да може по-ефективно да защитава правата на гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    8
    Anton
    Толкова много народ се търкаля,там,и не могат едно нещо като света да свършат, посредствени некадьрници, некомпетентни и прости хора,ужас...
  • 11
    7
    Русенец
    Защо не споменавате и третата жена с дете от него - Билианка?
  • 9
    6
    Григор Петров
    Премахванете липата на ул.Панагюрище 22, ще бутне къщата при буря.Подал съм молба преди40 дни,няма отговор.
  • 15
    5
    Спонсор
    Поредното узаконяване на социално то неравенство! Кога ще видя събаряне на копторите? Кога Мангуст ите ще почнат да плащат ток, вода и смет? Ако реша да си построя гараж, ама високо напрежение имало и прочее простотий! Пред МНО 4 има такъв между 2 трансформатора! Зад подстанцията е пълно с такива! До МНО 5 също! Наруша ли, веднага идват и ме грабват и ми ръсят мозък за закони, а съм избирател като всички други! ДА, ама НЕ! Духайте супата тогава, както я духат обикнове ните граждани! С вас и без вас, драги общинари/дръндари/ все тая!
  • 12
    4
    Вгъзиленка и Борианката
    От какво не сте доволни от нашия съпруг? Та той е толкова много отговорен към семейството си и диецата си, че всяка една Жена би го пожелала за съпруг. А и на нас ни харесва в ХАРЕМА на родения в Бен Гази. Нищо, че в рода си този тюфлек има съименник-убиец, убивал ХОРА в местността между Щръкнало и Низофо. Важното е парата, която носи в ХАРЕМА.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари