Русенци масово активират електронни здравни досиета

0
Започва кампания за превенция рак на маточната шийка
Започва кампания за превенция рак на маточната шийка Снимка: Областна администрация - Русе

Започва кампания за превенция рак на маточната шийка

Интересът към електронните здравни услуги в Русе расте с бързи темпове. За период от само един месец, 345 жители на крайдунавския град са активирали достъп до мобилното приложение „еЗдраве". Тази информация бе споделена по време на среща между областния управител на Русе - Драгомир Драганов и директора на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) - Мариела Личева.

Приложението „еЗдраве" предоставя на гражданите възможност да проследяват своето здравно досие, включващо информация за прегледи, направления, рецепти, ваксинации и лабораторни резултати, регистрирани от 2020 година насам. Процесът на свързване на мобилното устройство със здравното досие може да бъде извършен във всички офиси на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Районните здравноосигурителни каси (РЗОК) и „Информационно обслужване" АД (ИО). Това нововъведение значително улеснява достъпа до здравна информация, който до скоро бе възможен единствено чрез квалифициран електронен подпис.

В близко бъдеще се очаква разширяване на функционалностите на приложението. То ще включва информация за предстоящи профилактични прегледи, издадени направления и планирани имунизации. Освен това, родителите ще имат достъп до здравните досиета на своите деца до 18-годишна възраст. Плановете предвиждат до края на годината и общопрактикуващите лекари да получат достъп до електронните здравни досиета на своите пациенти.

В случай на открити нередности или неточности в здравното досие, гражданите имат възможност да подадат сигнал чрез Регионалната здравна инспекция и Изпълнителната агенция „Медицински надзор".

Паралелно с развитието на електронните здравни услуги, в Русенска област стартира важна здравна инициатива. От началото на месеца е в ход мащабна скринингова кампания за превенция на рака на маточната шийка. Тя е насочена към жени на възраст между 20 и 29 години, както и между 40 и 49 години. В момента 18 лечебни заведения от региона участват в кампанията.

Жените, които желаят да се възползват от тази възможност, не се нуждаят от направление от личния си лекар. Единственото изискване е избраният от тях акушер-гинеколог да има сключен договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и да е подписал допълнителен анекс за участие в кампанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    русенец
    Тая женица, гразна като смъртта, в дискусия с пияндето?
  • 1
    5
    до 2
    Ама сураттефтеря го ползваш и актуализираш та стой и гледай?!?
  • 3
    4
    до 2
    Някой да те кара да ползваш тези приложения?!? Отваряш телефоня и всички ненужни приложения изтриваш, чисто и просто като къпан милиционер! Машината е създадена да служи на човека, а не човека да служи на машината!😜
  • 3
    3
    туман
    Другия път като пуснат цирка "Пландемия" да им е по-лесно да налагат фашизма. Не благодаря!
  • 0
    2
    Приложения
    Как я мислят тия хора с тези непрестанни приложения- за Кауфланд приложение, за Лидъл-приложение, за ВиК- приложение, за дадена банка (напр. ПИБ)- приложение, за Lime (фирмата за тортинетки)- приложение, за здравно досие- приложение и т. н. и всяко иска актуализации и затормозява телефона. Какъв телефон и с какви параметри и с колко издържлива батерия на каква цена трябва да притежаваме, за да сме в състояние да поддържаме всички тия приложения?! Тъй че да не ми обясняват колко е удобно, а да ми дадат нов телефон. Това не е държава, а мащеха. Само се чудят какви да ги измислят и всеки ден да създават работа на многобройните чиновници по ведомствата, за да сканират и качват разна ненужна информация и ако изтекат тези данни по интернет всеки може да види състоянието на всеки, дори и с хакване или други трикове. Отделно не се знае колко пъти ще забива телефона и колко пъти самото приложение и какъв интернет трябва да плащаме на месец, за да сме в състояние на свободен достъп до всички тези онлайн услуги. Моля, държавата да ми осигури нов мощен телефон, щом смята, че всичко трябва да бъде електронизирано до такава степен!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари