Русенският университет участва в мащабен проект за интеграция на висшето образование в Европа

0

Представители на русенската Алма Матер взеха участие в среща на управляващия орган на ACROSS в Испания

Представители на Русенския университет "Ангел Кънчев" взеха участие в ключова среща на управляващия орган на Европейския университет ACROSS (European University for Cross-border Knowledge Sharing) в Жирона, Испания. Срещата се проведе в периода от 23 до 25 септември 2024 година в Университета на Жирона.

Русенската делегация включваше доцент доктор Десислава Атанасова, заместник-ректор по научноизследователската дейност, и доцент доктор Цветелина Харакчийска, заместник-декан на Факултета по природни науки и образование (ФПНО).

Консорциумът ACROSS обединява девет университета от различни европейски трансгранични региони:

  1. Русенски университет "Ангел Кънчев", България
  2. Технологичен университет Кемниц, Германия (водещ партньор)
  3. Технически университет в Бялисток, Полша
  4. Университет на Баня Лука, Босна и Херцеговина
  5. Университет Жирона, Испания
  6. Университет Крайова, Румъния
  7. Университет Нова Горица, Словения
  8. Университет Перпинян, Франция
  9. Университет Удине, Италия

Русенският университет се присъедини към този престижен консорциум след успешното си участие в последната покана на Европейската комисия по инициативата "Европейски университети" през юни 2024 година.

Основната цел на срещата в Жирона беше финализирането на Партньорското споразумение между участващите университети. Очаква се този важен документ да бъде подписан в най-скоро време. До края на септември 2024 година трябва да бъде сключен и договорът между партньорите и Европейската комисия. Самият проект ще стартира на 1 януари 2025 година с продължителност от четири години.

След подписването на договора за финансиране, партньорите ще започнат интензивна работа по изграждането на истински Европейски университет. Това включва разработване на:

  • Общи учебни програми в определени професионални направления
  • Общи модули в учебните планове
  • Програми за интензивна мобилност на студенти и преподаватели
  • Обща дигитална платформа за сътрудничество и обмен на знания

Участието на Русенския университет в този мащабен европейски проект, обхващащ над 100 000 студенти и повече от 10 000 преподаватели и административен персонал, открива нови хоризонти за развитие пред русенската Алма Матер. Това затвърждава позицията на университета не само като водещо изследователско висше училище в България, но и като влиятелен център за образование, наука и иновации в европейското образователно и изследователско пространство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари