Русенският музей обогати колекцията си с конфискувани препарирани животни

0

Конфискувани животни получиха нов живот като експонати в исторически музей в Русе

Регионалният исторически музей в Русе получи ценно попълнение на своята колекция. Над 30 препарирани и замразени екземпляра на защитени видове животни, иззети от частно лице в Разград, вече са част от фонда на културната институция.

Случаят датира от 2021 година, когато служители на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи - Разград извършиха обиск в дома на физическо лице. По време на акцията бяха открити и конфискувани в полза на държавата множество защитени видове птици и бозайници - както мъртви, така и препарирани.

Сред иззетите екземпляри преобладават ловни и пойни видове птици. Открити са също видри, дива котка, дива коза и различни ловни трофеи. Районна прокуратура - Разград предприе процесуално-следствени действия срещу лицето за незаконен лов на територията на Държавно ловно стопанство "Воден".

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Русе състави акт и издаде наказателно постановление за нарушение на Закона за биологичното разнообразие. Този закон изрично забранява умишленото улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи. Забранени са също преследването и обезпокояването на животните, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция. Законът не позволява унищожаването или вземането на яйца, притежаването, отглеждането, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

През май тази година Административен съд - Разград потвърди решението на предходна инстанция, с което размерът на издаденото от РИОСВ - Русе наказателно постановление бе намален от 5000 на 2000 лева. Въпреки това, нарушителят е задължен да заплати обезщетение в размер на 7840 лева. Сумата е определена по тарифа на Министерския съвет за нарушение на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие и за нанесени щети на някои растения и животни. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

С предаването на конфискуваните екземпляри на Регионалния исторически музей - Русе, случаят приключва. Музеят ще използва получените експонати за препариране и/или попълване на своята сбирка, давайки втори живот на тези ценни представители на българската фауна в образователна и научна среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Кур за Путин
    Скоро и трупът на препарирания Куросмук Путин ще сложим в музея, с отрязани гениталии.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари