Русенският хор "Дунавски вълни" покори гръцката публика

2

Талантливите певци спечелиха 95 от 100 възможни точки на международен фестивал

Русенският детски хор "Дунавски вълни" към Общинския детски център за култура и изкуство (ОбДЦКИ) се завърна с блестящ успех от Международния хоров фестивал "Музика и море" в Гърция. Талантливите млади певци спечелиха безапелационно първо място в категорията за детски хорове, получавайки впечатляващите 95 от 100 възможни точки.

Под вещото ръководство на диригента Весела Тодорова и с акомпанимента на пианистката Гергана Вичева, хорът представи разнообразен репертоар, включващ акапелни изпълнения и произведения от различни музикални епохи и стилове - от предкласика и класика до съвременна музика и български фолклор. Тяхната интерпретация и емоционално изпълнение не само впечатлиха журито, но и предизвикаха възторжените аплодисменти на публиката.

Успехът на "Дунавски вълни" не се ограничи само до груповото отличие. Весела Тодорова получи специалната награда на журито за най-добър диригент, потвърждавайки високото ниво на музикално ръководство и подготовка на хора.

Признанието за русенските таланти не закъсня - хорът получи покани за участие в престижни международни хорови конкурси в Солун и Братислава през 2025 година, което е ясен показател за високата оценка на тяхното изкуство на международната сцена.

В извънконкурсната програма на фестивала се изяви и Дамският камерен хор "Дунавски вълни" към народно читалище "Ангел Кънчев 1901", също под диригентството на Весела Тодорова и с пианист Елена Колева. В рамките на два последователни дни, дамският състав изнесе концерти на различни сцени, посрещнати с топло одобрение от публиката.

Предстоящият творчески сезон обещава да бъде изпълнен със значими събития за русенските хорови състави. Детският хор "Дунавски вълни" ще участва в честванията на 75-годишния юбилей на Общинския детски център за култура и изкуство заедно с другите формации към центъра. Междувременно, Дамският камерен хор ще отбележи своята 10-годишнина - още един повод за празнуване на богатите музикални традиции в Русе.

Този международен успех не само затвърждава позицията на Русе като значим културен център, но и вдъхновява младите таланти да продължават да развиват своите умения и да представят България на световната музикална сцена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари