Русенските седмокласници попадат в топ 10 с резултати по български език

4
Батак оглавява класацията по български език, Антоново впечатлява по математика
Батак оглавява класацията по български език, Антоново впечатлява по математика

Батак оглавява класацията по български език, Антоново впечатлява по математика

Националното външно оценяване за 2024 година предостави ясна картина за успеваемостта на седмокласниците в България. Данните показват, че Батак и Антоново са водещи общини по резултати съответно на изпитите по български език и математика. С 70 точки от възможни 100, Батак оглавява списъка по български език и литература, докато Антоново води по математика със среден резултат от 62 точки.

Тези постижения са значими, но също така подчертават и по-широкия феномен на клъстеризация в образованието. Например, редица общини в Родопите и Средногорието показват високи резултати, докато други региони, като Североизток и Северозапад, се борят с по-ниски средни оценки, пише 24 ЧАСА.

Една от причините малките общини да доминират в класациите е малкият брой ученици, които се явяват на изпитите, което може да доведе до значителни вариации в резултатите от година на година. В същото време големите общини като София и Варна, където има стабилен брой явяващи се ученици, запазват относително постоянни резултати.

На преден план в класациите по български език и литература, след Батак, се нареждат Златоград и Борино, съответно със 70 и 66 точки. В челната десетка попадат и големи областни центрове като Варна, София, Благоевград, Велико Търново, Бургас и Русе, както и малката смолянска община Неделино.

Изпитът по математика също разкрива интересни тенденции. Копривщица и Белица, със средни резултати от по 60 точки, следват Антоново в класацията. Столицата и Варна са единствените големи градове, които попадат сред първите десет по математика, където са съсредоточени училища с най-високи постижения.

Сравнението между резултатите от изпитите по български език и математика показва, че почти всички общини се представят по-добре на изпита по български език. Разликата в средните резултати между двата изпита се свива, като през 2024 година тя е 12 точки, докато година по-рано беше 20. Това намаление може да се обясни с промените в изпитния формат по математика, които включват увеличаване на времето за работа и промяна в задачите.

Тези данни подчертават необходимостта от внимание и усилия за преодоляване на образователните неравенства между регионите. Въпреки че в някои части на страната се наблюдават високи постижения, в други остават значителни предизвикателства. Необходимо е засилване на подкрепата за учениците и училищата в региони с по-ниски резултати, за да се постигне по-равнопоставено и качествено образование за всички.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Повод за гордост
    Петия по големина град с пет елитни училища е десети по резултати от матури.
  • 1
    2
    Дагонов
    А плача защото съм неграмотен циганин и много се комплексирам и подтискам от успехите на белите деца...в моята родна махала само за тубичка лепило ми стигат силите....
  • 0
    1
    Дагонов
    Топ 10 заедно с Каспичан, Дългопол и Харманли. Каква гордост. Плача...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари