Русенски ученици: Със сигурност не сме сами в тази галактика

2
Млади астрономи споделят опит от учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey
Млади астрономи споделят опит от учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey Снимка: БТА

Млади астрономи споделят опит от учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey

Трима русенски ученици - Савина Илиева, Георги Бакърджиев и Калина Попова, споделиха своето убеждение, че не сме сами във вселената, след участието си в престижния учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkey в Измир, Турция. Лагерът, който е създаден по модел на НАСА, е един от двата космически центъра за обучение в света и предлага уникални възможности за младите ентусиасти на науката и космоса.

Мечти, сбъднати чрез есе

Тримата ученици са спечелили пълна стипендия за участие в лагера, след като са участвали в конкурс за есе. „От малки се интересуваме от космоса, гледали сме много научни предавания и филми“, споделят те. През миналия месец те са прекарали една седмица в лагера, където са се запознали с около 150 свои връстници от различни държави и са придобили много нови знания и умения.

Симулатори и реални мисии

Савина Илиева, която наесен ще бъде в десети клас в Английската гимназия в Русе, разказва за преживяванията си: „От първия ден всичко беше много интересно. Настаниха ни 23-ма души в едно помещение, където спяхме, а сутрин ни събуждаха с музика. Имахме час да се приготвим и да отидем на закуска.“ Тя участва като директор в командния пункт на Земята, където е трябвало да решава различни технически проблеми.

Георги Бакърджиев, също ученик в десети клас в Английската гимназия, споделя за обучението в лагера: „Успях да науча много за космоса и да отговоря на въпросите, които си задавах през годините.“ Той е участвал в симулатор на совалка, като е стоял зад командира. „Бяхме обградени от различни табла и бутони. Най-важна беше комуникацията с екипа на Земята.“

Командир на совалка

Калина Попова, която ще бъде девети клас в Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе, разказва за своята роля като командир на совалката: „Беше много напрегнато. Командирът е вторият най-важен човек в мисията и трябваше да се справям с проблемите бързо.“ Тя допълва, че обучението включва и работа с различни тренажори, като един от тях е симулирал безтегловност.

Георги споделя, че най-много му е харесал тренажорът, в който можеш да правиш кълбета, както и друг, който симулира придвижване по повърхността на Луната.

Гледайки към звездите

И тримата ученици са единодушни, че космосът е необятен и винаги има какво да се научи и изследва. Те са вдъхновени да продължат своето обучение в областта на астрономията и свързаните науки, с надеждата един ден да допринесат за новите открития и технологии в тази област.

Участието на Савина, Георги и Калина в Space Camp Turkey е не само вълнуващо преживяване, но и важна стъпка към разширяване на хоризонтите им и задълбочаване на техните знания за вселената.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    235235
    на децата до едно време е добре да не им се казва, че дядо мраз няма
  • 3
    3
    Хайде, хайде
    Все пак са просто деца все още, с техния им приказен свят и мечтаене. Нито са чували за "Парадокс на Ферми", нито за "Уравнение на Дрейк". Изкарали са си една супер ваканция, за сериозни разсъждения и науки има време.
  • 4
    2
    Да, така е
    Там са завеждащият междугалактическото академично пространство Павликенски мазен цървул и председателят дружеството на междугалактическите общини мистър Пънч Бийн.
  • 2
    1
    Major Tom
    Много вълнуващо! Пренесох се мисловно там докато четях статията.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари