Русенски ловджии отнесоха санкции при старта на ловния сезон

1
Инциденти и нарушения белязаха откриването на лова на дива свиня
Инциденти и нарушения белязаха откриването на лова на дива свиня

Инциденти и нарушения белязаха откриването на лова на дива свиня

Откриването на сезона за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч в България бе съпроводено от няколко инцидента и нарушения. Служители на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), регионалните дирекции по горите, държавните предприятия и Министерството на вътрешните работи (МВР) извършиха мащабни проверки в цялата страна на 5 и 6 октомври 2024 година.

Най-сериозният инцидент се случи в землището на село Еленов дол, община Своге, където ловец бе прострелян и транспортиран до болница. Инцидентът е станал в деня на откриването на ловния сезон, като в момента се води досъдебно производство за изясняване на обстоятелствата.

По време на проверките бяха съставени осем акта за различни нарушения на ловното законодателство. Най-често срещаните нарушения включваха ловуване с нередовни документи и ловуване в съседен ловен район.

Във Велико Търновска област двама ловци бяха отстранени от ловна дружинка преди началото на ловния излет поради употреба на алкохол. Проверяващите органи установиха също случаи на незаверени ловни билети.

В Русенско четирима участници в лова бяха санкционирани за нарушаване на границите на ловния район, в който им е разрешено да ловуват.

Горските служители от регионалните структури в град Стара Загора глобиха ловец, който не носеше задължителното облекло с ярък сигнален цвят, което е важно за безопасността по време на лов.

Един от най-сериозните случаи на бракониерство бе регистриран в района на ловна дружинка Розино, където бе открит незаконно отстрелян елен лопатар още през първия ден на ловния сезон.

От ИАГ съобщиха, че масираните проверки ще продължат и занапред. Ще се следи стриктно за спазването на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за неговото прилагане при провеждане на ловните излети.

Тези инциденти и нарушения подчертават необходимостта от повишено внимание към безопасността и спазването на законовите разпоредби по време на лов. Ловците трябва да бъдат особено бдителни и да спазват всички правила, за да се гарантира както тяхната собствена безопасност, така и тази на останалите участници в лова и на дивеча.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    боби
    То сегашните ловци ли са те повечето са бракониери
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари