Русенски лекари спасиха от отрязване десните ръце на двама пациенти

1
Съдови хирурзи и ортопеди обединяват усилия за спасяването на два човешки живота
Съдови хирурзи и ортопеди обединяват усилия за спасяването на два човешки живота

Съдови хирурзи и ортопеди обединяват усилия за спасяването на два човешки живота

В рамките на един уикенд, екипите на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "МЕДИКА РУСЕ" извършиха две сложни операции, спасявайки десните ръце на двама пациенти от съседна област. Пострадалите, на възраст 20 и 42 години, бяха транспортирани по спешност с линейки на Центъра за спешна медицинска помощ, след като получиха тежки травми в резултат на отделни битови инциденти.

При постъпването си в болницата, и двамата мъже бяха в критично състояние, със значителна кръвозагуба, причинена от прекъснати кръвоносни съдове в средната част на дясната предмишница. Освен това, те имаха сериозни разкъсвания на мускули и сухожилия, което наложи незабавна хирургична намеса.

Два специализирани екипа, всеки съставен от съдов хирург, ортопед и анестезиолог-реаниматор, бяха мобилизирани за спасяването на застрашените крайници. Първият екип, ръководен от доктор Красимира Йорданова, се зае с по-леката от двете операции, която продължи три часа. При този случай, кръвоносните съдове бяха срязани с хирургическа прецизност, което позволи директното им съединяване и зашиване. След възстановяването на кръвообращението, ортопедът се погрижи за разкъсаните мускули и сухожилия.

Вторият екип, под ръководството на доктор Илко Георгиев, се изправи пред по-голямо предизвикателство. За да спаси ръката на 20-годишния пациент, докторът трябваше да извърши сложна процедура, включваща експлантация на вена от крака на младежа и имплантирането ѝ в артерията на ръката. Тази изключително деликатна операция продължи над пет часа.

Доктор Георгиев и доктор Йорданова обясниха, че в такива ситуации времето е от критично значение. Според златния стандарт в медицината, интервенцията трябва да се извърши до петия час след инцидента, най-късно до осмия. В противен случай, съществува реален риск от некротизиране на тъканите, което би довело до ампутация на крайника.

След петдневен престой в болницата, и двамата пациенти бяха изписани с възстановена двигателна активност и без признаци на исхемия на ръката. Това е забележителен успех, като се има предвид тежестта на травмите и сложността на извършените операции.

Въпреки че двамата пострадали се оказаха от едно и също населено място, инцидентите, довели до травмите им, са били отделни и несвързани. И в двата случая, нараняванията са причинени от счупени стъкла по време на битови скандали, разиграли се съответно в събота и неделя.

Специалистите от УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ" отбелязват, че през почивните дни често се наблюдава увеличение на броя пациенти с травми, получени при битови инциденти. Те подчертават важността на бързата реакция и навременното търсене на медицинска помощ в такива ситуации.

"В подобни случаи трябва да се знае, че навременната медицинска помощ може да спаси човешки живот и да намали риска от усложнения и загуба на крайници," коментират доктор Йорданова и доктор Георгиев. Те призовават хората да бъдат отговорни към своето здраве и това на близките си, както и да проявяват повишено внимание при използването на различни инструменти и машини в ежедневието си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Dani
    Това са истинските герои!!! Лекарите!!! Поклон! Стотици хирурзи,влизат всеки Божи ден в операционната по няколко пъти!!!! Остават ""неизвестни ""за голямата общественост, защото са заети да си вършат работата!!! Има други измислени герои, на които се кланят малоумниците!!! Скоро имаше така нареченото "събитие",(зад окръжна библиотека)_където двама пубери били ""много известни ютубъри __бяха посрещнати с викове на екстаз от многолюдната публика състояща се от деца между 5 и 15г)!!! Малките с родителите!!!! Цялото събитие беше, че тези ""герои се разписваха като кумири на децата които чакаха с часове под строй за една снимка и подпис!!!!!! Боже Боже в какво време живея!!!! Жалко за децата, които имат фалшиви кумири!!!! Събитие!!!! Голямо събитие!!! Падение е по точното определение!!!
  • 1
    4
    df
    Добре, че са попаднали там а не в КАНЕВ, че шяха ....
  • 5
    3
    Русенец
    Чудесна новина! Браво на лекарите!
  • 7
    2
    Аз
    Най - после добра новина .За щастие имаме добри специалисти в здравопазването.Стига сме порицавали хората, които адекватно и вещо се грижат за нас, спасяват човешки животи.Дано имат последователи в тази трудна професия.
  • 9
    1
    Респект!
    Браво! Такива неща искам да чета. Стига само злоби и жълтини. Има ги човещината и професионализма. Дано само тези ръце да ги използват после за градеж, а не за рушене и бой!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари