Русенски деца участваха в програма за социални умения

0

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Русе за трета поредна година организира забавна лятна програма за деца и юноши. Програмата, която се провежда от началото на юли до първата десетдневка на август, привлече 20 участници на възраст от 10 до 18 години. Събитията, провеждани под мотото „Заедно можем повече!“, имаха за цел да формират умения за ефективна комуникация, да подпомагат процеса на самопознание и да подобрят психоклимата в семействата и взаимоотношенията с родителите.

По време на програмата децата и младежите имаха възможността да се запознаят с метода на арттерапията, да участват в тренинг за изграждане на социални умения, както и да осъзнаят рисковете, които крие интернет пространството. Специално внимание беше обърнато на правата на децата, като те преминаха през обучителния модул „Всеки има право да знае правата си!“. В този модул те научиха за защитата и специалните правила при задържане на непълнолетни. В друга част от програмата децата усвоиха техники за самоотбрана в занимание, посветено на спорта като начин за превенция.

Значителна част от събитията включваха ролеви игри и дискусии, насочени към запознаване с рисковете при употребата на алкохол и превенцията на асоциалното поведение. Освен това участниците имаха възможността да посетят храмове на различни вероизповедания, включително православната църква „Свети Николай“, католическия храм „Свети Павел от кръста“ и джамията „Саид Паша“. Там те разговаряха с представители на различни религии по темата „Заедно в различието“.

Младежите също така посетиха исторически музеи и забележителности в Русе, като обиколиха града с корабчето „Русчук“ по река Дунав и разгледаха забележителности като Басарбовския скален манастир, средновековната крепост в Червен и Ивановските скални църкви. Те също така посетиха Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, където обявиха, че четенето е COOL.

Програмата също така включваше първия летен лагер по инициативата „Заедно можем повече“, който премина под мотото „Вълшебно лято“. По време на лагера децата и юношите участваха в множество дейности, които стимулираха тяхната креативност и ги насърчаваха да мислят извън рамките.

МКБППМН предложи разнообразни занимания и посещения на исторически обекти

В рамките на програмата за първи път бе открито ателието „Рисувай с приятел“ в Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСАП) към МКБППМН в Русе. Ателието ще се провежда всеки месец на 15-то число и ще дава възможност на децата да изразяват своите емоции и преживявания чрез изкуство под ръководството на психолози.

Същевременно започна и летният модул от „Училище за родители“, също към ЦСАП на МКБППМН. На сесиите бяха обсъждани теми като характеристиките на авторитетния и авторитарния тип родителство и ефектите върху детето. Възрастните бяха предупредени за начините, по които могат неволно да отчуждят детето си, както и за сигналите за наркотично поведение.

Лятната програма завърши с тържество, на което всички участници получиха грамоти и награди, което е едно прекрасно признание за техните усилия и ангажираност през това „Вълшебно лято“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Зрител
    Интересна програма!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...