Русенски базар събра 2400 лева за жертви на домашно насилие

0
От жени за жени: Благотворителна инициатива в подкрепа на уязвими русенки
От жени за жени: Благотворителна инициатива в подкрепа на уязвими русенки Снимка: БНТ

От жени за жени: Благотворителна инициатива в подкрепа на уязвими русенки

В град Русе се проведе второто издание на благотворителен женски базар, организиран с цел подпомагане на жертвите на домашно насилие. Инициативата, обединила десетки жени от крайдунавския град, успя да събере 2400 лева, които бяха дарени на местния кризисен център, подпомагащ жени в риск вече цяло десетилетие.

Николета Атанасова, една от организаторките на събитието, сподели: "Събрахме се две женски организации и решихме да направим базар с кауза от жени за жени. Когато се съберем толкова много на едно място, обменяме енергия, която трябва да предадем на други жени. Избрахме това да са жени жертви на домашно насилие. Всички средства от първия и втория базар ще отидат за организацията за жените жертви на домашно насилие."

Базарът не само успя да събере значителна сума, но и да привлече вниманието към важен социален проблем. Диана Димова от център "Динамика" отбеляза: Русе има гражданско общество, майки, които са съпричастни и искат да няма жертви на домашно насилие." Тя подчерта разнообразните нужди на жертвите: "Някои имат нужда от учебни помагала и дрехи за децата, други имат нужда да бъдат подпомогнати в извънкласните дейности."

Особено вдъхновяващ е фактът, че част от приходите от втория базар ще бъдат използвани за подкрепа на майка, жертва на домашно насилие, която е решила да продължи висшето си образование.

Въпреки положителните резултати от инициативата, Димова изрази загриженост относно увеличаващия се брой случаи на домашно насилие. Само в Русе до края на месец август са получени сигнали за 6 майки с 10 деца, нуждаещи се от помощ.

Проблемът с домашното насилие изисква цялостен подход на държавно ниво. Димова коментира: "Съвсем наскоро беше приета национална програма за превенция, която след като бъде приета, има разписан обявен конкурс, който да подпомогне кризисните и консултативните центрове в страната. През месец октомври за кога да се обявява конкурс? Женските организации в България работим про боно, на доброволни начала."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари