Русенската опера представя "Севилският бръснар"

0
Вечната история на Фигаро оживява на русенска сцена
Вечната история на Фигаро оживява на русенска сцена

Вечната история на Фигаро оживява на русенска сцена

Държавна опера - Русе ще зарадва любителите на класическата музика с премиерата на една от най-обичаните и популярни опери - "Севилският бръснар" от Джоакино Росини. Представлението ще се състои на 20 септември от 19:00 часа в Голямата зала на Доходно здание.

Либретото на операта е дело на Чезаре Стербини, а диригент на спектакъла ще бъде Вилиана Вълчева. За хоровите изпълнения отговаря диригентът Стелияна Димитрова-Хернани. Режисьорската палка е поверена на Александър Мутафчийски, а сценографията и костюмите са дело на Денис Иванов. Пластиката е поверена на Наталия Осипова.

"Севилският бръснар" е известен със своята жизнерадост, заразителен хумор и запомнящи се мелодии. Според някои източници, Росини е написал този шедьовър само за 12 дни, използвайки частично музика от свои предходни произведения. Въпреки това, операта се е превърнала в еталон за комичния оперен жанър.

Първоначално творбата е носела заглавието "Алмавива" (по името на главния герой) или "Напразна предпазливост". Но именно със заглавието "Севилският бръснар" операта се утвърждава като произведение, "родено под щастлива звезда".

В главните роли ще видим талантливи изпълнители:

  • Граф Алмавива – Иван Пенчев
  • Бартоло – Денис Иванов/Стоян Стоянджов
  • Розина – Теодора Чукурска/Глория Пенчева
  • Фигаро – Венцеслав Анастасов/Теодор Петков
  • Базилио – Момчил Миланов
  • Берта – Нели Петкова/Петя Цонева
  • Фиорело/Офицер – Стилян Цветков
  • Нотариус – Димитър Кюркчиев

Хорът и оркестърът на Държавна опера - Русе ще допринесат за цялостното музикално преживяване.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на касата на Операта или онлайн на официалния сайт www.ruseopera.com.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари