Русенската опера открива сезон с провокативен балетен спектакъл

0
Музикални и танцови спектакли изпълват културния календар през следващите месеци
Музикални и танцови спектакли изпълват културния календар през следващите месеци Снимка: БТА / Бисер Тодоров

Музикални и танцови спектакли изпълват културния календар през следващите месеци

Русенската опера ще открие своя 75-и творчески сезон с провокативния балетен спектакъл "Пожар", който ще се състои на 10 септември. Това мащабно представление ще обедини всички творчески звена на културната институция, обяви директорът на Русенската опера, Пламен Бейков, по време на пресконференция в пресклуба на БТА.

Спектакълът "Пожар", чиято премиера беше през юни тази година, цели да провокира не само публиката, но и институциите, от които зависи възстановяването на сградата на операта, пострадала при пожар преди четири години. "Това е силен сигнал към обществото и управляващите, че сцената на Русенската опера, въпреки че все още не е напълно възстановена, трябва да бъде спасена", обясни Бейков. В постановката ще участва и оркестърът на операта.

Програмата на Русенската опера през септември включва още оперния спектакъл "Турандот", под режисурата на Нина Найденова, както и премиерата на "Севилският бръснар", чиято постановка е дело на Александър Мутафчийски.

На 1 октомври, по случай Международния ден на музиката, оркестърът на Русенската опера ще изнесе тържествен симфоничен концерт под диригентството на Жан-Ив Годен. Ден по-късно ще бъде представен балетният спектакъл "Козият рог", посветен на проф. Петър Луканов, една от най-важните фигури в българския балет, чиято последна хореографска работа е именно този спектакъл за Русенската опера.

На 10 октомври, по случай 75-годишнината на операта, ще бъде открита изложба, организирана съвместно с Русенската художествена галерия. В експозицията ще бъдат показани 75 авторски скици на костюми и декори от емблематични постановки на институцията.

На 12 октомври стартира фестивалът "Музикална въртележка", който ще включва участието на настоящи и бивши възпитаници на Националното училище по изкуствата в Русе. През месеца ще има още два камерни концерта, като на 20 октомври ще бъде представена операта "Лучия ди Ламермур".

На 24 октомври Русенската опера ще отбележи 110-годишнината от рождението на големия български бас Борис Христов с концерт под наслов "Български баси за Борис Христов". Детската опера на Русе ще представи на 26 октомври "Ани в царството на цветята" – първият български музикален спектакъл, създаден изцяло за деца изпълнители. Следващият ден ще завърши с представление на балета "Кармен".

Ноември също ще бъде наситен с концерти и спектакли, сред които балетът "Лебедово езеро". На 11 ноември пред сградата на операта ще бъде представен пърформанс по повод 75-годишнината на институцията. На 27 ноември, в деня на своята годишнина, операта ще представи премиерата на "Травиата" – емблематично заглавие, което бележи началото на Русенския оперен театър през 1949 година, подчерта Бейков.

До края на годината Русенската опера планира 44 изнесени събития в различни градове в страната, сред които концерти, спектакли и образователни програми, както и национално турне на балетната трупа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари