Русенска ученичка спечели медал на международна олимпиада по астрофизика

4
Елена Йорданова е десетокласничка от МГ „Баба Тонка“
Елена Йорданова е десетокласничка от МГ „Баба Тонка“ Снимка: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

Елена Йорданова е десетокласничка от МГ „Баба Тонка“

Български ученици показаха изключителни умения и постигнаха значителен успех на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе тази година в Бразилия. Ученическата делегация на България успя да завоюва 5 медала в престижното състезание, в което участваха над 260 гимназисти от 53 държави.

Два сребърни и три бронзови медала бяха спечелени от най-добрите български таланти в областта на астрофизиката. Сребърните отличия бяха присъдени на Баян Гечев, ученик в 12 клас, и Лора Лукманова, ученичка в 11 клас, и двамата от Софийската математическа гимназия. Бронзовите медали бяха спечелени от Калоян Цанев, ученик в 11 клас в Първа частна математическа гимназия, Елена Йорданова, ученичка в 10 клас в Математическата гимназия в Русе, и Стела Бинева, ученичка в 11 клас в Природо-математическата гимназия в Хасково.

Ръководители на българския отбор бяха Никола Каравасилев и Захари Дончев от Института по астрономия към Българската академия на науките. Те изразиха гордостта си от отличното представяне на българските ученици, които за пореден път демонстрираха високото си ниво на подготовка и знания в областта на астрофизиката.

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е престижно състезание, което събира най-талантливите ученици от цял свят. Българските ученици традиционно се представят отлично на това състезание, като до момента са спечелили общо 63 медала - 14 златни, 23 сребърни и 26 бронзови. Тази година успехът им затвърждава позицията на България сред водещите нации в областта на астрономията и астрофизиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари