Русенец владее професия, която е една от най-рядко срещаните у нас

35
Специалистите в тази област се броят на пръстите на ръката
Специалистите в тази област се броят на пръстите на ръката Снимка: БНР

Специалистите в тази област се броят на пръстите на ръката

Акордьорството е една от най-редките професии, като броят на квалифицираните специалисти е толкова малък, че може да се изброят на пръстите на едната ръка. Всеки пианист и всеки роял, за да поддържат съвършеното си звучене, разчитат на работата на акордьора, разказва пред БНР Стефан Топалов, един от най-добрите специалисти в настройката на тези инструменти.

"Когато струните на пианото са над 30-годишни, те задължително трябва да бъдат подменени. Новите струни придават съвсем различен звук и тембър", споделя Топалов, докато внимателно работи върху рояла в Националното училище по изкуствата в Русе.

В периодите на ваканция, когато концертните зали опустяват и музикантите си почиват, Топалов, наричан "докторът на роялите", влиза в действие. Той заменя старите струни, настройва механиката и се грижи за всички детайли, необходими за постигането на перфектния звук на рояла. По време на разговора ни той работи усърдно върху 58-годишния роял "Блютнер", който скоро ще се сдобие с 250 нови струни. След завършването на всички необходими процедури инструментът ще бъде готов да посрещне новите виртуозни изпълнители по време на фестивала "Мартенски музикални дни".

"Аз съм единственият майстор акордьор в Северна България. Звукът и настройката са моята страст – любител съм на чистото звучене и перфектната интонация. Малко съм луд на тази тема" – признава Топалов с усмивка. Механиката на инструментите също е нещо, което го е вълнувало от студентските години.

На въпроса защо няма млади колеги в професията, Топалов отговаря с горчивина: "Младите си мислят, че трябва веднага да започнат да печелят пари. Но това е процес, подобен на изучаването на нов музикален инструмент. Не е детска игра." Специалистът си спомня с носталгия за обучението си в Германия, където е усъвършенствал своите умения и знания.

Стефан Топалов е един от малкото световни познавачи на клавирните инструменти, а неговият опит и майсторство го превръщат в незаменим специалист в музикалния свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    Запознат
    До 8 Аз добре знам, най големите отпадъци са в средите на бкп/бсп и сред иZродите от иZродската секта "иZраждане". Този педерастки ник "АК47", показва че си фен на руските мършляци и отпадъци.
  • 1
    8
    АК47
    ИЗРОДИТЕ СТЕ В П.П-Д.Б.,ПЕДЕРАЖДАНЕ
  • -5
    7
    Нормален бесарабски травестит
    И аз много добре знам,че най долната и корумпирана мърша да хуйосмуците от ппдб,да им еба майката в устата продажна да им еба - слава Русия бе,пеперасти смрадливи!
  • -5
    6
    Българин
    Да господин Путков,гнусната ебана дебил пеперастка мърша трябва да бъде ликвидирана за да може България и българите да живеят нормално! Затова ти Путков заедно с куросмука Асан и оная мустаката сороспия ЕугЛена плюс лайноядите от Доносническа България ще заминете в канала при лайната,където отдавна ви е мястото!
  • -7
    5
    Курчо Простото Путков
    Аз настройвам инструмента на ДеБелян ПеПеевски,а на мен ми го настройва ебания в гъза бесарабски куросмук мартинчо,да му еба путката майна смрадлива да му еба,както мен ме ебат всеки ден заедно с оня хуйолап кокора - кур за зеленски и слава на Русия!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари