Русенец е единственият коминочистач в Лудогорието

2
Богослов Стоянов съчетава традиционния занаят с модерно образование
Богослов Стоянов съчетава традиционния занаят с модерно образование Видео: NOVA

Богослов Стоянов съчетава традиционния занаят с модерно образование

В навечерието на зимния сезон, когато рискът от пожари нараства, вниманието се насочва към една от най-редките, но все още жизненоважни професии - тази на коминочистача. 31-годишният Богослов Стоянов се откроява като единствения практикуващ този занаят в разградския регион, съчетавайки традиция с модерен подход към безопасността.

Пазител на традицията и носител на късмет

Богослов Стоянов е наследил занаята от своя чичо, започвайки своята кариера още преди да навърши пълнолетие. Вече 13 години той не само поддържа димоотводите чисти, но и се е превърнал в символ на късмета за жителите на Лудогорието.

"Нося щастие и мога да ви кажа един пример. Бях в Разград и една жена ме вижда и казва: 'Искам да те пипна за късмет, да се снимам с теб и отивам да си търкам билетче'. След час и половина пак ме вижда идва и ме прегръща и каза, че е спечелила", споделя пред NOVA Богослов, потвърждавайки народното поверие за късмета, който носят коминочистачите.

Безопасността като приоритет

Стоянов подчертава важността на редовното почистване на комините за предотвратяване на пожари:

"Ако не се почисти, се запалват, вдигат се 800 градуса температура и всичко живо гори, цепи се. Аз съм виждал осеметажен блок, когато се запали. От съображения за безопасност всяка година трябва да се чисти комина", предупреждава той.

Многостранна личност с мисия

Освен коминочистач, Богослов Стоянов е и:

  • Алпинист
  • Шофьор на линейка
  • Студент в медицинския факултет на Русенския университет
  • Доброволец в болницата в Разград

Той намира паралели между медицината и почистването на комини, виждайки и двете като форми на грижа за общността. Стоянов често предоставя безплатни услуги на хора в затруднено финансово положение, демонстрирайки социална ангажираност.

Осъзнатост сред обществото

Все повече хора осъзнават важността на редовната поддръжка на комините. Наталия Иванова от село Осенец споделя: "Мисля, че това е отговорно към семейството ни, към дома ни".

Историята на Богослов Стоянов показва, че дори в съвременния свят традиционните занаяти продължават да играят важна роля за безопасността и благополучието на общността. Неговата работа не само предпазва домовете от пожари, но и поддържа живо едно старо поверие, носейки късмет и усмивки на хората от Лудогорието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари