Русе ще отбележи 156 години от гибелта на Стефан Караджа

1
Церемония пред паметника на героя ще се проведе на 30 юли
Церемония пред паметника на героя ще се проведе на 30 юли Снимка: Dunavmost

Церемонията пред паметника на героя ще се проведе на 30 юли

На 30 юли, Русе ще почете паметта на Стефан Караджа, един от националните герои на България

Събитието ще се проведе в 18:30 часа пред паметника на воеводата до Градските хали и ще отбележи 156 години от смъртта му. Организаторите от Национално дружество „Традиция“ – клон Русе, Народно читалище „Стефан Караджа - 2018“ и Община Русе канят всички жители на града да се присъединят към честванията.

Програма на събитието

Церемонията ще включва участие на представители от Пенсионерски клуб „Калина“, вокална група от клуб „Надежда“ към Съюза на пенсионерите – Регион Русе, както и гайдарския състав към Народно читалище „Стефан Караджа – 2018“. Водещ на събитието ще бъде Мартин Календжиев, председател на Национално дружество „Традиция“ – клон Русе. За всички, които желаят да поднесат венец в памет на героя, е предоставена възможност за записване на имейл [email protected].

Историческа справка за Стефан Караджа

Стефан Караджа е роден на 11 май 1840 г. в село Ичера, Сливенско. През юли 1868 г., заедно с Хаджи Димитър, повежда чета от 127 души, която преминава река Дунав при село Вардим. В битката при местността Канлъдере край Вишовград е тежко ранен и пленен от османските войски. Въпреки че е осъден на смърт чрез обесване, Караджа умира от раните си в Русенския затвор на 30 юли 1868 г., а не на 31 юли, както често се смята. Тленните му останки първоначално са погребани от Баба Тонка в Парка на възрожденците в Русе, а по-късно, през 1978 г., са пренесени в Пантеона на възрожденците.

Значението на честванията

Честването на паметта на Стефан Караджа е важен момент за жителите на Русе и за цялата страна. Стефан Караджа е символ на борбата за свобода и независимост на България. Той и Хаджи Димитър са герои, чиито действия са оставили неизличим отпечатък в българската история.

Тази година се очаква събитието да събере множество участници и гости, които ще изразят своето уважение и признателност към делото на Стефан Караджа. Това е време, когато Русе и България като цяло се обединяват, за да си спомнят за тези, които са дали живота си за свободата на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари