Русе се сбогува с проф. Пламен Кангалов

0
Иноватор и лидер, той остави незаличима следа в образованието и науката
Иноватор и лидер, той остави незаличима следа в образованието и науката

Областният управител и кметът на Русе почетоха паметта на уважавания учен

Множество близки, приятели, колеги и общественици се събраха в катедралния храм „Света Троица“ в Русе, за да отдадат последна почит на ректора на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов. Сред присъстващите беше и областният управител Драгомир Драганов, който изрази дълбокото си съжаление за загубата на един от най-уважаваните български учени. Той подчерта, че проф. Кангалов е оставил траен отпечатък върху развитието на образованието и науката не само в региона, но и в цялата страна.

С кончината на проф. Кангалов загубихме един достоен човек, който е направил огромни крачки в развитието на младите таланти. Той бе авторитетен учен, иноватор и човек с безброй идеи, които вдъхновяваха всички около него. Оставя ни отговорността да запазим и пренесем напред искрата, която той ни предаде“, каза Драганов.

Сред присъстващите на траурната церемония бяха и кметът на Русе Пенчо Милков, както и председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев.

Проф. д-р инж. Пламен Кангалов е роден през 1962 година в Русе и завършва Математическата гимназия „Баба Тонка“. През 1987 година получава диплома като машинен инженер от Московския институт на инженерите по селскостопанско производство, като завършва със златна значка на Министерството на образованието на СССР. Професионалната му кариера започва в Научноизследователския сектор на Русенския университет, където постепенно се издига до научен сътрудник и докторант в катедра „Ремонт, надеждност и химични технологии“.

От 2004 година проф. Кангалов заема длъжността заместник-декан на Аграрно-индустриалния факултет, а в периода 2007 - 2016 година е негов декан. През 2016 година става заместник-ректор по учебната работа, а в началото на 2023 година е избран за ректор на Русенския университет.

Научната кариера на проф. Кангалов е белязана с участия в множество изследователски и образователни проекти, както и ръководство на докторанти. Той е автор на над 140 научни статии, 10 монографии и 12 учебника, както и член на редица национални и международни организации. Многобройни са отличията, които е получил, а приносът му към развитието на университета в Русе е огромен, споделиха от учебното заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    За съжаление
    Който е другарувал и обслужвал интереси на един селски тарикат, добро не е видял. Има една Сила и се надяваме тя да го "възнагради" за всички мерзости! Амин!
  • 8
    8
    До 7
    Името по мое време беше ВИММЕСС ! Ректор беше Марко Тодоров ,ама бащата ! А ти сигурно на гайката викаш бурма, нали ?
  • 1
    7
    до 6
    И ти ли си отизкласилите, ама нищо не научили?!?😁😁😁
  • -1
    6
    До 5
    Има ли някой ,който да е започнал и да не е изкласил ? А какво е научил ,май не знаеш ? Да ти кажа ли НИЩО !
  • -1
    5
    айде пак
    неслучили в РУ спамят!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари