Русе се превръща в пристанище на изкуството с уникален графити фестивал

0
Официалното откриване на фестивала ще се състои на 15 октомври във фоайето на Доходното здание
Официалното откриване на фестивала ще се състои на 15 октомври във фоайето на Доходното здание Снимка: Dunavmost

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 15 октомври във фоайето на Доходното здание

Русе се подготвя да посрещне вълна от креативност и цветове с предстоящия Графити фестивал, който ще се проведе от 15 до 19 октомври 2024 година. Събитието, организирано от сдружение "Екоарт" с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Община Русе, обещава да трансформира градската среда и да привлече вниманието към богатото историческо наследство на града.

Фестивалът ще събере осем утвърдени визуални артисти от световната и българската сцена, които ще работят рамо до рамо с 30 млади таланти от русенски училища. Темата "Пристанище на 60 корабни статуи" черпи вдъхновение от античното наследство на града, познат през римската епоха като Сексагинта Приста - име, което се превежда като "Пристанище за 60 кораба".

Сред участниците в събитието са имена като Мария Иванова, Нина Лишовска и Иван Иванов-Йоаний от Русе, Живко Терзииванов от Сан Франциско, Александър Цанев от София, Гергана Попова от Виена и Йоана Туджарова от Кьолн. Специално участие ще вземе и Ецуро Ендо от Финландия, който ще представи работата на баща си, покойния японски артист Сусумо Ендо.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 15 октомври, вторник, от 17:00 часа във фоайето на Доходното здание в Русе. В следващите дни - от 16 до 18 октомври, между 13:00 и 17:00 часа, в зала "АртСтарт" на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" ще се проведат творчески работилници. Финалният публичен показ на създадените произведения е насрочен за 19 октомври отново във фоайето на Доходното здание.

Графити изкуството, избрано като основно изразно средство за фестивала, е символ на най-демократичната и публична форма на младежко творчество. Чрез него организаторите целят да провокират нов поглед към градската среда и образа на Русе, особено от гледна точка на неговото разположение на брега на река Дунав.

Партньори в реализацията на проекта са няколко водещи образователни институции в града: Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов", Английска езикова гимназия "Гео Милев", Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев" и Средно училище по европейски езици "Св. св. Константин-Кирил Философ".

Фестивалът не само ще обогати културния календар на Русе, но и ще предостави уникална възможност за среща между утвърдени професионалисти и младите таланти на града. Това взаимодействие обещава да създаде неповторима атмосфера и да остави трайна следа в художествения живот на региона.

Жителите и гостите на Русе са поканени да станат част от това вълнуващо събитие, да наблюдават създаването на произведенията и да се потопят в творческата атмосфера, която ще завладее града през тези пет дни. Фестивалът е отворен за всички любители на изкуството и обещава да бъде незабравимо преживяване за участници и зрители.

За повече информация и актуални новини около събитието, организаторите препоръчват на интересуващите се да следят Facebook страницата на "Екоарт Русе 2024 / Графити Фест / 60 Корабни Статуи" или да посетят официалното събитие във Facebook.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари