Русе привлича работна ръка от Индия, Бангладеш и Казахстан

1
"Бюрото по труда" в Русе: Има изключително търсене на заварчици, шлосери и шмиргелисти
"Бюрото по труда" в Русе: Има изключително търсене на заварчици, шлосери и шмиргелисти Снимка: БТА

"Бюрото по труда" в Русе: Има изключително търсене на заварчици, шлосери и шмиргелисти

Бизнесът в Русе и региона активно търси работници от Индия, Бангладеш, Украйна, Молдова и Казахстан, за да компенсира недостига на кадри, съобщиха за БТА изпълнителният директор на Русенската търговско-индустриална камара Милен Добрев и директорът на дирекция "Бюро по труда" в Русе Йоана Терзиева преди началото на семинара "Нови хоризонти: Достъп до пазара на труда за чужденци".

На форума, който се проведе днес, бяха представени процедурите и изискванията за наемане на чужденци, включително граждани на трети страни. Участниците имаха възможност да обменят добри практики и успешни стратегии за намиране на подходящи кадри.

"Необходимостта от повече кадри е част от растежа и развитието на икономиката. В регионален план се търсят предимно ниско- и средноквалифицирани служители, най-често за преработващата промишленост, транспорта и логистиката. Има обаче и компании, които имат нужда от висококвалифицирани специалисти," коментира Милен Добрев. По думите му, причините за недостиг на кадри са демографски, както и миграцията на наши специалисти в чужбина.

Йоана Терзиева добави, че подобни процеси се наблюдават в цяла Европа, а най-много липсват инженерите. "Изключително търсене в Русе има и на заварчици, шлосери, шмиргелисти, както и хора в строителството. В момента индустрията и бизнесът имат нужда от тези кадри, за да могат да раздвижат нашата икономика," каза още директорът на "Бюрото по труда" в Русе.

Терзиева отбеляза, че намирането на конкретни работници и специалисти отнема повече време от процедурите, необходими за извършване впоследствие. "Ние насърчаваме първо да се изчерпят изцяло ресурсите на местния пазар на труда и тогава да се погледне навън. Това обаче е избор на бизнеса, който ние уважаваме и се стремим да бъдем техен партньор. Нашата работа, като част от Агенцията по заетостта, е да издадем разрешително и да регистрираме хората, които са наети от фирмите," добави тя.

В крайдунавския град в момента работят около 40 граждани на държави извън Европейския съюз, предимно в предприятия от металообработващата и корабостроителната промишленост. Това подчертава значението на международния трудов пазар за развитието на местната икономика и нуждата от адаптиране към глобалните тенденции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    10
    Българин
    Цитат: "В регионален план се търсят предимно ниско- и средноквалифицирани служители..." - това е повече от красноречиво какво представлява "икономиката" в Русенски регион,съвсем нормално способните и висококвалифицирани кадри ще напускат областта,след като няма къде да се реализират!
  • 2
    9
    1234
    Не с засилване на икономиката, произвеждането и привличането на чужди инвестиции с висок капитал , а с внедряване на работна ръка от Третия свят ... Още стойностни хора трайно ще напуснат страната ни, защото родят ли им се деца в чужбина, то същите няма да са със българско самосъзнание. Определям ви като антибългари! Ще затриете държава с хилядолетна и многовековна история!
  • 9
    8
    Пффф
    Ще стане като виетнамците на оргахим преди 17-18 години и мексиканците на монтюпе. Индиец-заварчик .. смях. Сега ще падне качеството, ще паднат и заплатите.
  • 8
    7
    От Хихидминистрацията
    И от Либия внасяйте, ако щете.
  • 19
    6
    Възмутена
    Евтината работна ръка беше гордостта за правителството на ГЕРБ, надявайки се да привлича инвестиции. Да, да, ама - не! Трябва и да не се краде, да няма корупция....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари