Русе прие нова програма за достъпна архитектурна среда

1
Гражданите ще имат равен достъп до образователни, здравни, трудови, социални и културни услуги и дейности
Гражданите ще имат равен достъп до образователни, здравни, трудови, социални и културни услуги и дейности

Гражданите ще имат равен достъп до образователни, здравни, трудови, социални и културни услуги и дейности

Русе прие нова програма за достъпна архитектурна среда.

Общинският съвет на град Русе одобри нова програма за осигуряване на достъпна архитектурна среда за периода 2024-2027 година. Решението бе прието днес с 44 гласа "за", без гласове "против" и двама въздържали се съветници. Програмата е разработена в съответствие със Закона за хората с увреждания, както и с международните и европейските нормативни актове, и продължава усилията на приключилата общинска програма за периода 2022-2023 година.

Основните направления на новата програма включват:

  • Осигуряване на достъп до общински лечебни заведения, медицински центрове и детски ясли.
  • Подобряване на достъпността на общински спортни обекти и съоръжения.
  • Осигуряване на достъп в общински и държавни образователни институции.
  • Разширяване на достъпа до социални услуги и дейности.
  • Осигуряване на достъп до културни институции като театри, опери, библиотеки и младежки центрове.
  • Подобряване на транспортната инфраструктура и комуникациите.
  • Мерки за осигуряване на достъпна архитектурна среда в жилищните райони.

Основната цел на програмата е поетапно осигуряване на достъпна градска и архитектурна среда за всички граждани, което ще гарантира устойчивото развитие на град Русе като областен административен център и ще позволи пълноценното участие на всички хора в обществения живот. Изпълнението на програмата ще доведе до подобряване на градската среда и цялостното устойчиво градско развитие на Община Русе.

Гражданите ще имат равен достъп до образователни, здравни, трудови, социални и културни услуги и дейности. Повишаването на информираността на обществото за толерантност и недопускане на дискриминация също е сред важните цели.

Програмата предвижда подобряване на транспортната мрежа и цялата инфраструктура, свързана с придвижването на хората с увреждания, както и публикуване на план-схема за транспортна мрежа на община Русе с най-важни обекти и значими услуги. Стимулирането на участието на граждани с увреждания във всички сфери на социално-икономическия живот и недопускането на изолация също са сред приоритетите. Програмата също така се ангажира със спазването на българското и европейското законодателство, насочено към защита правата на гражданите с увреждания и осигуряване на пълноценен живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    достъпната среда
    За това се говори от 2003 година.Резултати?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари