​Русе подготвя проект за интегрирано градско развитие и културно-икономическо съживяване

1
Пенчо Милков, внесе предложение за изграждане на нов корпус към Доходното здание, основен ремонт на библиотеката и Обредния дом
Пенчо Милков, внесе предложение за изграждане на нов корпус към Доходното здание, основен ремонт на библиотеката и Обредния дом Снимка: Dunavmost / Архив

Пенчо Милков, внесе предложение за изграждане на нов корпус към Доходното здание, основен ремонт на библиотеката и Обредния дом

Русе подготвя проект за интегрирано градско развитие и културно-икономическо съживяване.

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, внесе предложение до Общинския съвет за кандидатстване с партньорска проектна идея по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027. Проектът, озаглавен „Градска среда, култура и икономическо развитие“, цели значително подобряване на градската среда и стимулиране на културното и икономическо развитие на Русе.

Предложението е част от Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 година, която подкрепя изпълнението на териториални стратегии за развитието на десетте големи градски общини в България, включително Русе. Проектът е разработен съвместно с Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и включва няколко основни мерки, които ще бъдат изпълнявани в рамките на 36 месеца.

Основни мерки на проекта

Проектната идея включва четири основни мерки с общ индикативен бюджет от 24 412 489,62 лева. Те са:

  1. Изграждане на нов корпус към съществуващата сграда на Доходното здание – Тази мярка има за цел да разшири културното пространство в града и да предостави нови възможности за обществени събития и културни дейности. Отговорен партньор за тази дейност е Община Русе.

  2. Основен ремонт, реставрация и консервация на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Регионалната библиотека ще бъде обновена, което ще подобри условията за читатели и служители и ще допринесе за запазването на културното наследство на града. Отговорен партньор за тази мярка е Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

  3. Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на „Обреден дом“ - Русе – Обновяването на сградата ще включва мерки за енергийна ефективност, което ще намали разходите за енергия и ще подобри условията за провеждане на обреди и други събития. Отговорен партньор е Община Русе.

  4. Изграждане на обект за провеждане на публични събития на открито – Тази мярка ще предостави ново пространство за организиране на различни обществени и културни събития, което ще стимулира социалния и културен живот в града. Отговорен партньор е Община Русе.

Важност и цели на проекта

Кметът Пенчо Милков подчертава, че планираните инвестиции са взаимно допълващи се и водят до общ интегриран ефект, насочен към желаното насърчаване на социално-икономическото развитие на Русе. Липсата на която и да е от мерките би довела до непълна реализация на проектната цел и би затруднила изпълнението на стратегическите документи на общината, като Плана за интегрирано развитие на Община Русе 2021-2027 година.

Решение на Общинския съвет

На основание чл. 63, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, кметът Милков предлага на съветниците да приемат следното решение:

  1. Общинският съвет дава съгласие Община Русе да извърши необходимите действия за подготовка и изпълнение на проектната идея „Градска среда, култура и икономическо развитие“ заедно с Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
  2. Одобрява сключеното Споразумение за партньорство между Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
  3. Възлага на кмета на Община Русе и на директора на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ да извършат всички необходими правни и фактически действия във връзка с изпълнението на т. 1 и 2.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    русенец
    Пенчо, преди да продължиш с проектирането, да ми припомниш какво стана с оная програма за решаване на екологическите проблеми на Русе, за която ти , сиреч ние платихме близо 100 000 лева? Какво стана с ония пари, които ти изсипа в гьола на Текето под вид на камъни? Изобщо нещо, което си подхванал и си докарал до успешен край има ли? Стига инициативи, започни да работиш!
  • 7
    6
    123
    Проект за краденка на пари. Без хората, младите забременяли красиви Българки, всичко умира. Пеньо трябва да целува нозете на всяка млада бременна Българка в община Русе и да и мие краката, както един папа навремето ми краката на покушителя срещу него. Проекти ще правел късия смешник.
  • 4
    5
    Въпроси
    Като ще се строят нови обекти за разгръщане на културна дейност, да попитам: 1. Какво стана с Клуба на дейците на кулурата - коя поред година (затворен е от гербаджийския кмет уж за ремонт) "се ремонтира" тази изключителна сграда с интериорни стенописи, която десетилетия наред даваше облик на културния живот на Русе? 2. А кой и защо събори красивата арка на Лайното, където на открито се провеждаха концерти и други културни събития много десетиления, та сега на същото място се правят временни подиумчета и ще се трошат пари за " нови открити пространства"?! 3. Докога ще се играе на принципа "рушим- строим", за да може да се краде непрекъснато чрез " усвояване на европейски средства". Къде е прословутата устойчивост? Русе е строен от дедите ни с перспектива за векове напред - да бъде " най- европейският български град". Е, отдавна вече не е, заради крадливите си управници!
  • 7
    4
    Kaktus
    Всичко би било хубаво, ако просто не се търси откъде да се пооткрадне...малко! Кво стана, тролеите вече имат ли климатици? А около блоковете ще косим ли тази година,тревите вече са 1 метър високи. Някога всички улици ще се мият ли, може и с Дунавска вода,ама някой кой!
  • 10
    3
    Михаил
    Защо ми се струва, че този епизод от сериала съм го гледал вече?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • ТВ сериал „ Kıymalı“
    В превод: Кайма (Kıyma); Ястията с кайма (Kıymalı yemekler).
  • до 3
    И кой си ти, че се разпореждаш в чужда къща?!? Никой не те е калесвал тука, сам се натискаш! И като така, чети и не по-високо...
  • Миришееее!
    Дунавмост няма да спре да качва повърните на тоя дърт вампир, агент Димитър от ДС. Но има и добра новина, както е писал...
  • Робите „шпаранги“.
    Работата включва бране на аспержи /отрязване с нож/ и събирането им в касетки /колички/ или в трактор. Изисква се физическа...
  • ами що ревете тогава
    Че лекарствата са ви скъпи, че нямало това или онова, щом е стока, ще си я плащате без да мърморите! Що ревете срещу НЗОК,...