Русе отново се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“

1

Областната администрация подготвя масово участие за Световния ден на почистването

За поредна година Областна администрация – Русе ще участва активно в кампанията на bTV Media Group „Да изчистим България заедно“, която е част от световния ден на почистването — World Cleanup Day 2024. Тазгодишното, 12-то поред издание ще се състои на 14 септември, като в него ще се включат служители на областната управа и представители на всички осем общини в региона. Примерът на институцията цели да привлече още повече граждани към инициативата и да повиши обществената отговорност за опазването на околната среда.

Кампанията, която през тази година се провежда под мотото „Да преобърнем играта“, не се ограничава само до почистване на замърсени зони. Доброволците ще имат възможност да облагородят различни пространства, както и да се включат в почистването на реки, езера, язовири и прилежащите им територии. Това е от ключово значение за борбата със замърсяването на водните ресурси, което представлява сериозен екологичен проблем в България. Според данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), 23% от наводненията в страната през последните години са вследствие на преливане на реки.

Областният управител на Русе, Драгомир Драганов, изрази своята готовност и тази година да се включи в инициативата заедно със своя екип. Той подчерта, че кампанията не е просто еднодневно събитие, а важен инструмент за промяна на нагласите към опазването на природата. „Тази кампания не е просто еднодневно събитие, тя определено води до промяна на нагласите и стимулира личната отговорност за опазване на природата чиста“, коментира Драганов. „Аз и екипът ми сме готови да запретнем ръкави и отново да покажем колко е важна ангажираността на всеки един от нас към осигуряването на по-чиста околна среда“, допълни той.

Със съдействието на Министерството на околната среда и водите, общините ще бъдат освободени от таксите за депониране на отпадъците, събрани на 14 септември и деня след това. Това ще насърчи местните власти да организират ефективно прибирането на отпадъците от своите територии. Областната администрация апелира към всички институции и граждани, които ще се включат в инициативата, да изпратят информация за почистените места, броя на доброволците и количеството събрани отпадъци на посочен електронен адрес.

Кампанията „Да изчистим България заедно“ има дългогодишна традиция в България и вече се е утвърдила като една от най-мащабните инициативи за опазване на околната среда в страната. До момента в нея са участвали над 3 милиона доброволци, които са събрали близо 100 хиляди тона отпадъци и са почистили над 28 800 нерегламентирани сметища и замърсени зони. През миналата година в Русенско в кампанията участваха над 11 000 души, които почистиха 317 места, включително 11 нерегламентирани сметища. През 2022 година областта отбеляза абсолютен рекорд, като почти 27 000 души се включиха в почистването.

World Cleanup Day се провежда под патронажа на Европейския парламент и е част от календара на ООН. Според данни на световната организация Let’s Do It World, всеки 10 тона почистени отпадъци с доброволчески труд спестяват 22 милиона евро на световната икономика.

Тази година се очаква кампанията да привлече още повече хора, особено с фокуса върху почистването на водни басейни и прилежащите им територии. В условията на все по-засилващи се климатични промени и нарастващ риск от наводнения, опазването на чистотата на водните ресурси става приоритет за много общини и екологични организации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    daskal
    Номерът е да чистим всеки ден. Без кампании.
  • 2
    8
    весо
    Да дойде приюта да прибере и кастрира котките около бл. Българка и кучкарите да си събират фашкиите както правят по центъра хората,а не като тия селяци в Родина
  • 4
    7
    Спонсор
    МАНГАЛИТЕ ОТ МААЛИТЕ ША УЧАВС ТВАТ ЛИ?
  • 14
    6
    Аз съм „За“!
    Но за да изчистим България заедно трябва да започнем от боклуците в Народното събрание – да провесим крадливите долни отрепки, подлоги на САЩ и €С, по стълбовете и по стадионите! Кой на въжето, кой на гилотината. Следващите – ще си помислят дали да носят беди и нещастия за България!
  • -1
    5
    Вгъзи Лена
    Аз, наследника ми, съпругът ми, наследниците му, семейството ми и бившите ни съпрузи ще чистим дружно Русе от това, което съпруга ми не успя да убеди да изчисти фирмата на, която плаща милиони. Е. Част от тях идват при менееее, Златната му СЪПРУГА.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари