Русе отбелязва 119 години от рождението на Елиас Канети

1
Международно дружество „Елиас Канети“ организира събитие в чест на единствения български Нобелов лауреат
Международно дружество „Елиас Канети“ организира събитие в чест на единствения български Нобелов лауреат Снимка: Dunavmost

Международно дружество „Елиас Канети“ организира събитие в чест на единствения български Нобелов лауреат

Днес Русе ще отбележи 119 години от рождението на световноизвестния писател и Нобелов лауреат Елиас Канети.

По традиция, Международно дружество „Елиас Канети“ ще организира церемония пред паметника на писателя, където ще бъдат поднесени цветя в знак на почит към неговия принос към световната литература.

Събитието, което ще започне в 14:00 часа, ще включва реч на проф. Пенка Ангелова, председател на дружеството. Тази година темата на речта ще бъде посветена на определен аспект от творчеството на Канети, което продължава да вдъхновява поколения читатели и писатели по целия свят. Присъстващите ще имат възможността да чуят интересни факти и анализи на произведенията на Канети, както и да научат повече за неговата философия и литературни техники.

Особено значима е тази година, тъй като се отбелязват и 30 години от смъртта на Елиас Канети. Роден в Русе на 25 юли 1905 година, Канети е единственият българин, носител на Нобелова награда за литература, която му е присъдена през 1981 година. Неговите произведения, включително известната книга „Маса и власт“, са широко признати заради дълбокия им анализ на човешката природа и обществените структури.

Събитието е отворено за всички жители и гости на Русе, които желаят да почетат паметта на Елиас Канети и да научат повече за неговото творчество. Международно дружество „Елиас Канети“ кани всички заинтересовани да се присъединят към тази значима церемония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    9
    За Нобеловия писател Елиас...
    Роден в Русе от сафарадски еврейски произход. 5 годишен, през 1911 година семейството заминава за Манчестър, където година след това бащата умира. Местят се в Лондон, след това във Виена, в Цюрих, във Франкфурт, завършва докторат по химия във Виена. Жени се за писателка, но е с отворени връзки с други жени. През 1938 година заминава за Лондон, където живее до 1970 г., и има връзки с художничка, поетеса, жени се отново и има дъщеря. Последните 20 години живее предимно в Цюрих. Та доколко е българин?
  • 0
    8
    Задачка-закачка до 5
    Не, не, не питах за записките. Колко книги е издал Канети през живота си? От 1 до 10 ?
  • 6
    7
    Българин
    Прекрасно - нека като част от тези инициативи да бъде и почистване на паметника на тавариш Канети,че като гледам бухала яко го е засрал,да не говорим самият бухал на какво са го направили другите птички.....
  • 15
    6
    омерзен
    А една "родолюбива" бивша директорка даже промени името на русенския икономическия техникум в "Елиас Канети" !
  • -12
    5
    mischi
    Канети е напиасал и издал повече от 35 произведения, получава Нобелова награда за "Заслепението", а в първта част на книгата си "Спасеният език" създава своебразен паметник на тогавашния Русе и неговата многолика култура. Гордея се, че произхождам от град, описан от носител на Нобелова награда. разбира се, ако Канети трчбваше да опише града ни сега, няма да имаме много поводи за гордост. Освен дейността на театъра, операта и другите културни мероприятия. Но от нас зависи отново да направим града забележителност, напук на самозваните ни политици. И не става само с критика, трябват и действия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари