Русе отбелязва 100 години от първото си участие на Олимпийските игри

0
Градът си спомня за Милко Клайнер и новото поколение спортисти
Градът си спомня за Милко Клайнер и новото поколение спортисти Снимка: Община Русе

Градът си спомня за Милко Клайнер и новото поколение спортисти

Светът е обхванат от олимпийска треска до 11 август, когато атлетите ще се борят за нови върхове в спортните дисциплини. Всяко постижение на Олимпиадата ще бъде наблюдавано със затаен дъх, както от феновете на спорта, така и от професионалистите. Русе, град с дълга и богата олимпийска история, също е сред тези, които очакват нови успехи. Градът има своята дълга олимпийска история, обагрена със злато, сребро и бронз, благодарение на спортисти като кануиста Иван Бурчин, скачача Христо Марков, стрелеца Таню Киряков и борците Валентин Йорданов, Валентин Гецов и Тайбе Юсеин.

Но малцина знаят, че началото на русенската олимпийска традиция започва преди 100 години с велосипедиста Милко Клайнер. През 1924 г. за първи път България изпраща свои спортисти на Олимпийските игри, а сред тях е и Клайнер, който е част от сборния отбор. Спомените на Милко Клайнер, съхранени в Държавния архив, разказват за амбицията и страстта към велосипедите, която е истински вдъхновяваща. БНР цитира Толя Чорбаджиева, ръководител на архива, която отбелязва, че тези спомени биха могли да послужат за основа на успешен филм, посветен на тази велика история.

Историята на Милко Клайнер започва с едно необичайно решение – да продаде цигулката си, за да си купи велосипед. Може би родителите му са се надявали най-малкото им момче да избере пътя на музиката, но Милко избира спорта. След усилени тренировки на колодрума в Русе, той печели множество състезания, включително и Купата на България през 1923 г. Това му осигурява място в първия олимпийски отбор на страната, ръководен от друг русенец – Иван Цанков, баща на известния композитор и певец Йосиф Цанков.

Седемте български колоездачи, сред които и Милко Клайнер, отпътуват за Париж, където стават част от олимпийската история. След завръщането си в България, Клайнер продължава да се развива във велосипедния спорт, печелейки още много състезания както у нас, така и в чужбина. През 1943 г. дори е организирано състезание на негово име, но то се провежда само веднъж поради военните действия и промените в обществото.

По-късно, Милко Клайнер се преориентира към мотоциклетния спорт, където също печели купи и медали. Той отваря работилница за ремонт на велосипеди и мотоциклети, но новата обществено-политическа система ограничава дейността му. Въпреки това, Клайнер продължава да работи в сервиза и по време на комунистическия режим, където ремонтът на съветски машини също изисква неговите умения.

Днес, 100 години по-късно, Русе отново е представен на Олимпийските игри в Париж. Градът се надява на нови медали от състезателите Биляна Дудова, Юлияна Янева, Радослав Росенов и Християн Стоянов. Историята на Милко Клайнер и първите олимпийски усилия на русенците остава вдъхновение за новото поколение спортисти, стремящи се към върхове в спорта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари