Русе, Иваново и Борово създават рибарска инициативна група

0

Кметът Пенчо Милков оглавява новосъздадената организация

В сградата на Община Русе се състоя знаково събитие, което бележи нова глава в развитието на рибарството и производството на аквакултури в региона. Учредено бе сдружение с нестопанска цел в обществена полза под наименованието "Местна инициативна рибарска група Русе – ИвановоБорово" (МИРГ).

Кметът на община Русе, Пенчо Милков, официално откри събранието, подчертавайки амбициозните цели на съвместната инициатива. "Силно вярвам, че заедно с близките ни две общини ще успеем да превърнем района в привлекателно място, съчетаващо природно и културно богатство с условия за модерен бизнес и пълноценен начин на живот," заяви Милков пред присъстващите.

Новосъздаденото сдружение ще функционира в две основни направления. От една страна, ще се изградят структури в общините Русе, Иваново и Борово. От друга, ще се работи в тясно сътрудничество с неправителствени организации и цялата общност, свързана с рибарството и аквакултурите.

По време на учредителното събрание бяха приети устав на сдружението и Управителен съвет. За председател на Управителния съвет единодушно бе избран Пенчо Милков, което подчертава важността на инициативата за местната власт.

Проектът, в рамките на който се създава МИРГ, предвижда редица дейности, насочени към подпомагане на процеса по създаване на групата на територията на трите общини. Ключов елемент е подготовката на действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегия за развитие на общностите, занимаващи се с рибарство и производство на аквакултури.

Инициативата е резултат от осъзнатата необходимост за обединение на усилията на местната общност – публични, частни и граждански организации. Целта е активно да се подпомогнат процесите по развитие на територията, като се използват всички налични ресурси и експертиза.

За реализирането на тази амбициозна цел бе сключено споразумение за партньорство между Община Русе, Община Иваново, Община Борово и представители на стопанския и нестопанския сектор на целевата територия. Водещ партньор в това начинание е Община Русе, което подчертава ключовата роля на града в развитието на региона.

Дейностите се осъществяват в рамките на проект "Подготвителни дейности за създаване на Местна инициативна рибарска група /МИРГ/ Община Русе – Община Иваново – Община Борово и за разработване на Стратегия за водено от общностите местно развитие за периода 2021-2027 година". Проектът се реализира по Процедура BG14MFPR001-3.001 "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие" в рамките на Програма за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.

Създаването на МИРГ Русе – ИвановоБорово е важна стъпка към устойчивото развитие на рибарството и аквакултурите в региона. То открива нови възможности за сътрудничество, иновации и икономически растеж, като същевременно се грижи за опазването на природните ресурси и културното наследство на района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари