Русе и Гюргево обединяват усилия срещу паленето на стърнища

1
Драгомир Драганов изпрати писмо до румънските власти за недопускане паленето на стърнища
Драгомир Драганов изпрати писмо до румънските власти за недопускане паленето на стърнища Снимка: Областна администрация - Русе

Драгомир Драганов изпрати писмо до румънските власти за недопускане паленето на стърнища

Областната администрация - Русе се обърна с молба към властите в Гюргево да предотвратят паленето на стърнища, като при възникване на огнища да предприемат адекватни мерки за бързото им потушаване. В писмо до префекта на окръг Гюргево, Флорентина Станкулеску, областният управител Драгомир Драганов изрази увереност, че всички отговорни институции ще бъдат максимално ангажирани за недопускане на огнища и за предприемане на мерки за бързото им потушаване при възникване на такива.

„Поради зачестили сигнали за локални запалвания на територията на окръг Гюргево, придружени с публично изразени опасения от български граждани за опасност от задимяване и разпространение на задушливи миризми, се обръщам с молба към Вас за съдействие при реализирането на мерки и своевременното контролиране недопускането на пожари и запалвания на стърнища и полски култури в земеделски територии в окръг Гюргево. Във връзка с постъпилите сигнали намирам за изключително важен обществен приоритет опазването чистотата на въздуха и съответно осигуряването на безопасна и здравословна среда за гражданите от България и Румъния и гарантиране качеството на почвите и земеделската земя в страните от Европейския съюз“, пише Драганов в писмото си до Станкулеску.

Европейско законодателство

Областният управител припомня, че спрямо европейското законодателство и по-точно Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 година са въведени изисквания и стандарти за добро земеделско и екологично състояние на земеделските земи. Според тях е забранено изгарянето на стърнища от полски култури, освен по фитосанитарни причини. „Наред с това, доколкото съм запознат със законовите и подзаконовите нормативни актове в Румъния, също действа забрана за палене на стърнища“, пише още областният управител на Русе до румънските си колеги.

Сътрудничество между България и Румъния

В писмото си Драганов изказва благодарност на префекта на Гюргево и на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ за навременно предприетите действия за справяне с кризисни ситуации в предходни периоди. Той изразява надежда, че сътрудничеството между двете страни ще продължи да се развива в интерес на спокойствието и сигурността на жителите от двете страни на река Дунав.

Местни реакции и мерки

Множество сигнали за задимяване, черни сажди и задушлива миризма са получени от жителите на Русе през последните месеци. Гражданите изразяват своите опасения за здравето си и настояват за бързи и ефективни мерки от страна на властите. В отговор на тези сигнали, областната администрация - Русе предприема активни действия за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Гадното е
    че и нашия пияндурник също го боли дедовия. Знае, че румънците няма да се мръднат, но иска някой да се върже на симулативната му активност. Жалка работа
  • 4
    2
    Емил С.
    Румънците ще си горят стърнищата и ги боли дедовия за областният управител
  • 5
    1
    Целогодишно
    Целогодишно от румънска страна се палят стърнища.Някой път черни сажди валят над кварталите в Русе.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари