Русе и Азербайджан обсъждат нови хоризонти за сътрудничество

0

Енергетика, образование и култура са във фокуса на разговорите

Русе и Азербайджан обсъждат нови хоризонти за сътрудничество.

В град Русе се състоя първата официална среща между кмета Пенчо Милков и извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България Негово Превъзходителство доктор Хюсеин Хюсеинов. На срещата присъства и председателят на Общинския съвет - Русе академик Христо Белоев.

Акцент върху двустранните отношения

"През последните години Азербайджан се превърна във важен партньор на България, особено в енергийната сфера. Уверен съм, че заедно можем да разширим тези отношения и да засилим културния обмен между нашите народи", заяви кметът Пенчо Милков.

Инвестиционни перспективи

Посланик Хюсеинов акцентира върху необходимостта от подписване на спогодба за насърчаване и взаимна защита на инвестициите от българска страна. Той подчерта, че липсата на такъв документ възпрепятства по-активните инвестиции от страна на азербайджанските компании. Важен напредък в тази посока е откриването на офис на Държавната нефтена компания на Азербайджан в София през април 2023 година.

Образователен обмен и културни инициативи

Академик Христо Белоев, почетен ректор на Русенския университет, представи съществуващите образователни връзки между двете страни. "Образованието и обменът на млади хора е ключът към дългосрочно сътрудничество", подчерта академик Белоев.

"Русе и Баку споделят стремеж към иновации и културно развитие. Впечатленията ми от Азербайджан са изключително позитивни, и съм убеден, че сътрудничеството ни може да достигне нови хоризонти в сферите на образование, икономика и култура", сподели Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари