Русе губи зеленина: Масово изсъхват иглолистни дървета и брези

2
Затоплянето и засушаването водят до бързото измиране на градската растителност
Затоплянето и засушаването водят до бързото измиране на градската растителност Видео: Русе Медиа

Затоплянето и засушаването водят до бързото измиране на градската растителност

В Русе масово се наблюдава изсъхване на иглолистни дървета и брези, като проблемът придобива сериозни мащаби. Главният инженер на Общинското предприятие „Паркстрой“ - Русе, Марин Койнов, коментира пред „Русе Медиа“, че причините за това явление са комплексни и включват комбинация от климатични промени, възраст на дърветата и специфичните условия на градската среда.

Озеленяване и възраст на дърветата

По думите на Койнов, голяма част от озеленяването в Русе е осъществено през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава са засадени декоративни видове, които сега достигат пределната си възраст в градска среда. Това, според специалиста, е един от основните фактори за масовото изсъхване на дърветата.

„Дърветата в градски условия живеят много по-кратко, отколкото в естествената си среда сред природата. В градска среда, възрастта им се съкращава значително, особено когато става въпрос за декоративни видове, интродуцирани от различни географски ширини,“ коментира Койнов.

Климатични промени и влияние върху дърветата

Един от водещите фактори за масовото изсъхване на дърветата е затоплянето и засушаването, което се наблюдава в Русе през последните две години. Това явление води до промяна в условията, в които растителността трябва да се развива, което от своя страна влияе на тяхната способност да оцеляват.

Типичен пример е смърчът – планински вид, който поради климатичните условия на Русе доскоро успяваше да се развива успешно. Обаче с настъпването на по-топли и сухи периоди, този вид вече не може да реагира адекватно на промените и започва масово да изсъхва. Сходна е ситуацията и с брезите, които произхождат от руските географски ширини. Тези дървета достигат до своята пределна възраст от около 40-50 години в Русе, но топлият климат през последните години довежда до измирането на 90 процента от тях.

„Има живи брези в града, но останаха много малко. Локацията им е такава, която позволява да оцелеят,“ добавя Марин Койнов.

Планове за бъдещо залесяване

Проблемът с изсъхването на дърветата изисква дългосрочни решения. За тази цел Община Русе и ОП „Паркстрой“ са влезли във връзка с Лесотехническия институт, за да се разработи по-научно обоснован подход към залесяването в града. Очаква се институтът да предостави експертна оценка и да предложи подходящ видов състав за бъдещите насаждения.

„Ние не знаем как ще реагират и другите дървета в бъдеще. Ще се направи една експертна оценка и ще ни бъде предложен видов състав, който ние да започнем да прилагаме при залесяването в града,“ споделя Койнов.

Мерки за справяне със ситуацията

В момента Общинското предприятие „Паркстрой“ активно премахва изсъхнали дървета в Русе. Работата започна от кея и продължава към Парка на младежта и Парка на възрожденците. Паралелно с това се извършват дейности и в кварталите, където също има значителен брой изсъхнали дървета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    21
    New 1
    https://samcla.com/smart-systems/public-entities/ трябва!
  • 5
    20
    Кмете
    Докарай палми...
  • 8
    19
    Брезата
    Говорят за засушаване на брега на Дунав. Това само в Бг-Русе може да се коментира, без някой да го отнесе. За асфалта и бетона няма смисъл да се коменрира. Строим на поразия, бе грам мисъл за хората. За залесяването също. Слагат едни дребни дръвчеа, които ако се хванат, стигат до 3-4 м и никаква сянка.
  • 5
    18
    Баба Зима
    Дървата да не са за огрев на една къщичка с ЧЕРВЕН ФЕНЕР, в едно близо село? За едни младоженци питам, дето се изселиха от града на село.
  • 7
    17
    Природолюбител
    Верно, така казаха хората. Ако се разходите по улицата ще видите как са разфасовани горките дървета
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари