Русе е най-горещият град в България

2
Понеделникът донесе рекордните 39,2 градуса
Понеделникът донесе рекордните 39,2 градуса Снимка: Dunavmost

Понеделникът донесе рекордните 39,2 градуса

Русе – На 12 август 2024 година в Русе беше отчетена рекордна температура от 39,2 градуса, което постави града като най-горещото място в България за деня. Тази стойност беше регистрирана в 18:00 часа от Хидрометеорологичната станция в крайдунавския град, съобщиха от институцията.

Рекорд за най-горещ ден през последните 30 години

До този момент, най-високата температура, измервана на 12 август в Русе, е била през далечната 1994 година, когато термометрите са показали 39 градуса. Така, с едва 0,2 градуса, понеделникът постави нов температурен рекорд за града. За сравнение, най-студената дата на 12 август в Русе е била през 2003 година, когато температурите са паднали до 11,7 градуса.

Летните горещини не смутиха русенци

Въпреки екстремните условия, спешните медицински екипи в Русе съобщиха, че няма сигнали за граждани, които са потърсили помощ поради жегата. Това е показателно за високата устойчивост и адаптивност на населението, както и за доброто планиране и подготовка на местните институции при такива ситуации.

Температури в други части на страната

Не само Русе, но и други големи градове в България изпитаха горещините на 12 август. Според данни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), температурите в София достигнаха 34 градуса, в Пловдив – 36 градуса, във Варна – 34 градуса, а в Бургас – 32 градуса. Въпреки това, Русе остана с най-високата регистрирана стойност за деня.

Исторически преглед на августовските горещини

Август традиционно е месецът с най-високи температури в България, като рекордът за най-горещ ден през този месец е поставен в Чирпан. На 22 август 1952 година там е регистрирана температура от 44,5 градуса, която остава ненадмината и до днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    защо
    вчера и днес като слушан национал радио не споменава температурата сутрин и по обед за нащо русчук! защо ли?
  • 3
    1
    Русенкъ
    супер е
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари