Русе чества 145-ата годишнина от основаването на Военноморските сили

0

С военен ритуал и полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в Русе бе отбелязана 145-ата годишнина от основаването на Военноморските сили на Република България. Началото на събитието бе дадено с приемането на строя на почетния караул от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Традиционно организирано от командването на военния флот, събитието получи подкрепа от Областната администрация и Общината. Сред гостите бяха областният управител Драгомир Драганов, неговият заместник Георги Георгиев, кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев.

Областният управител Драганов подчерта значението на ВМС като достоен приемник на славните традиции и военни добродетели на своите предци. Той изказа благодарност към мъжете и жените от бойния флот за професионализма и всеотдайността им в динамичните условия на глобална несигурност и променяща се геополитика. Драганов отбеляза, че те успешно се справят с предизвикателствата на деня и допринасят за мирното и прогресивно развитие на България и Европа. Той пожела на военните моряци да превръщат флота в място, където се срещат традициите и модерността.

Кметът Пенчо Милков също изрази своето признание към Военноморските сили, като отбеляза, че русенци трябва да се гордеем с това, че именно оттук преди 145 години започва историята на българския Военноморски флот. Той подчерта значението на ежедневната борба на военните моряци за поддържане на техните способности, които са защита на мира и териториалната цялост на страната.

Контраадмирал Кирил Михайлов подчерта, че флотът пази своите традиции и памет, и че на този ден тържествата започват от паметника с надписа „Оттук започна българското морячество“. Той изрази благодарност към поколенията моряци, които са допринесли със своята служба и труд за развитието на флота. Михайлов отбеляза, че войната в Украйна е поставила нови предизвикателства пред тях, като обезвреждането на мини и осигуряването на безопасно корабоплаване.

По-рано през деня се състоя церемония по полагане на цветя пред паметната плоча на първия командващ на Българския военен флот и основател на Морското училище капитан-лейтенант Александър Конкевич в двора на Флотската кула в крайдунавския град. На събитията присъстваха заместник-кметът Димитър Недев, заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Ваньо Мусински, началниците на Военното окръжие и гарнизона полковник Васил Петров и подполковник Павлин Илиев, Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, свещеници от епархията, както и множество представители на местната и държавната власт.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ Ивелин Занев бе домакин на част от събитията. Двамата автори на фотоалбум с исторически снимки и спомени на служили във флота – Йовчо Стоянов и Румен Кузов – получиха почетни монети от командира на ВМС в знак на признание за труда им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари