Румен Радев връчи наградите "Джон Атанасов" на млади таланти

0
Церемонията събра най-обещаващите таланти в областта на информатиката и информационните технологии
Церемонията събра най-обещаващите таланти в областта на информатиката и информационните технологии Снимка: Президент РБ

Церемонията събра най-обещаващите таланти в областта на информатиката и информационните технологии

В Гербовата зала на "Дондуков" 2 се проведе 22-рото издание на церемонията по връчване на президентската награда "Джон Атанасов". Събитието съвпадна с рождената дата на именития изобретател с български корени и професионалния празник на специалистите в областта на информационните технологии в България.

Държавният глава Румен Радев приветства отличените таланти, подчертавайки впечатляващите постижения на българските ученици, студенти и млади учени на международната сцена. Той изтъкна неотдавнашните успехи на националния отбор по информатика, спечелил три златни и един сребърен медал на Балканската олимпиада, както и златния медал от Европейската олимпиада по информатика за момичета.

Президентът Радев акцентира върху значимостта на проведената в Бургас първа Международна олимпиада по изкуствен интелект, определяйки я като "поредното доказателство за високия авторитет на България пред световната общност в компютърните науки".

Сред отличените с грамота "Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели" са:

  • Борис Михов от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" и неговият ментор Илиян Йорданов. Борис е носител на сребърен медал от Международната олимпиада по информатика 2024 и златен медал от Балканската олимпиада по информатика.
  • Даниел Койнов от Природо-математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, отличен със сребърен медал от Международната олимпиада по информатика 2024 и златен медал от Балканската олимпиада по информатика. Негови преподаватели са Бисерка Йовчева и Димитър Добрев.
  • Драгомир Попов и Калин Симеонов от Професионалната гимназия по икономика в Перник, заели първо място в категория "Съвременни системи за визуална информация" на Националната олимпиада по информационни технологии 2024 в Бургас. Техният преподавател е Людмил Велинов.

Грамота "Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии" получиха:

  • Делян Христов от Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив за проект в сферата на изкуствения интелект, фокусиран върху по-ефективни методи за обучение на големи езикови модели.
  • Стоян Ганчев, също от Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив, за разработка в областта на машинното самообучение, свързана с невронни мрежи, базирани на графика.

Йонко Чуклев бе удостоен с грамота "Джон Атанасов – проект с висок обществен принос" за организирането на Инкубатор по роботика (PARA Robotics Incubator) - образователно-менторска програма, подкрепяща младежи с технически идеи.

Юлия Димитрова, дългогодишен преподавател в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, получи грамота "Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти" за нейната работа в подготовката на състезатели по програмиране от 2001 година насам.

Президентът Радев подчерта приноса на поколения учени, преподаватели и експерти за създаването на силна българска школа в областта на информационните технологии и информатиката. Той изрази увереност, че отличените млади таланти ще продължат да прославят страната и да допринасят за развитието ѝ като модерна европейска държава, основана на научни постижения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари