Румен Радев ще се срещне с определените от Конституцията кандидати за служебен премиер

0
Продължава търсенето на съгласие за служебен министър-председател
Продължава търсенето на съгласие за служебен министър-председател Снимка: Милена Стойкова / БТА

Продължава търсенето на съгласие за служебен министър-председател

Утре президентът на Република България Румен Радев ще проведе поредица от срещи и разговори с лицата, посочени в член 99, алинея 5 от Конституцията, като потенциални кандидати за служебен министър-председател. Това съобщи прессекретариатът на президента, като информацията подчертава важността на продължаващите консултации по назначаването на служебно правителство.

Конституционните процедури и консултациите

Съгласно член 99 от Конституцията на Република България, когато не се постигне съгласие за съставяне на редовно правителство, държавният глава има задължението да проведе консултации с парламентарните групи и да предприеме стъпки по назначаването на служебно правителство. Според конституционните разпоредби президентът назначава служебно правителство след предложение на кандидата за служебен министър-председател и насрочва нови парламентарни избори в срок до два месеца.

След последните изменения в Конституцията, държавният глава разполага с по-широк кръг от възможности за избор на служебен министър-председател. Сред потенциалните кандидати попадат председателят на Народното събрание, управителят или подуправителят на Българската народна банка, председателят или заместник-председателят на Сметната палата, както и омбудсманът на Републиката или негов заместник.

Напрежение около новото служебно правителство

Президентът Румен Радев заяви вчера, че няма да подпише указ за назначаването на ново служебно правителство, като добави, че датата за следващите парламентарни избори няма да бъде на 20 октомври. Основният повод за това решение се оказва отказът на кандидата за служебен министър-председател Горица Грънчарова – Кожарева да смени настоящия служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов в предложения от нея състав на правителството.

Това развитие на ситуацията предизвика множество политически коментари и анализи. Част от политическите експерти прогнозират, че консултациите ще продължат по-дълго от очакваното, а възможността за бързо формиране на служебен кабинет и насрочване на избори остава несигурна. В същото време други анализатори отбелязват, че подобни ситуации са естествена част от демократичните процеси и че президентът следва конституционната процедура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари