Румен Радев: Медицинската помощ е ключова за бойния дух на фронта

0
Нов випуск военни лекари положи клетва във ВМА
Нов випуск военни лекари положи клетва във ВМА Снимка: БТА

Нов випуск военни лекари положи клетва във ВМА

Осемнадесет млади офицери от специализация "Медицинско осигуряване на Въоръжените сили" получиха първото си офицерско звание на тържествена церемония във Военномедицинската академия (ВМА) в София. Випускниците от 2024 година - "Цар Симеон Велики" на Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Никола Йонков Вапцаров" са вторият випуск военни лекари, завършили 6-годишен курс на обучение по тристранната програма между ВМА, ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров" и Медицинския университет "Професор доктор Параскев Стоянов" - Варна.

Президентът Румен Радев уважи церемонията и прие почетния строй на младите офицери. В своето приветствие към курсантите, държавният глава подчерта важността на медицинската помощ за мотивацията на военнослужещите на фронта:

"Един от основните фактори за мотивацията и бойния дух на хората, които се сражават на фронта е именно наличието на бърза и надеждна медицинска евакуация, както и на ефективна и адекватна медицинска помощ и осигуряването ѝ в непосредствена близост до бойните действия."

Президентът Радев изрази благодарност към ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров", Военната академия "Георги Стойков Раковски" и Медицинския университет във Варна за проявената далновидност при създаването на тази специалност, която повишава способностите за медицинско осигуряване на въоръжените сили в България.

Обръщайки се към випускниците, Радев подчерта двойната отговорност, която те поемат - като български офицери и като лекари:

"Тази отговорност оттук нататък ще се изразява всеки ден в здравето и живота на хората в армията и вашата преданост към родината."

Началникът на ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров", флотилен адмирал Боян Медникаров, поздрави курсантите и ги насърчи да бъдат не само медици, но и лидери:

"Военната медицина изисква не само професионални умения, но и етика, смелост и дълбока лична ангажираност. Ще бъдете не само медици, но и лидери, които трябва да вземат решения под напрежение. Ще трябва да действате бързо, но и мъдро, ще трябва да оставате спокойни и в най-напрегнатите моменти."

Генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили, също се обърна към младите офицери с насърчителни думи:

"Ще се сблъскате с много изпитания, ще изживеете трудности, ще се чувствате объркани и на моменти обезсърчени, но помнете обаче, че пречките не са бариери към успеха, а стъпала към него."

На церемонията присъстваха и други високопоставени военнослужещи, включително служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Курсантът първенец, офицерски кандидат Мелани Пиргова, получи своята диплома и пагони лично от президента Радев. Общо 18 младежи бяха произведени в звание "лейтенант" по време на тържествената церемония.

Създаването на тази специалност преди седем години се оказва далновидно решение в контекста на настоящата геополитическа ситуация. Както отбеляза президентът Радев, никой не е очаквал, че в Европа ще се води пълномащабна война, при която всеки ден загиват хиляди хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари