Румен Радев: Българската армия се нуждае от лидери

0

Държавният глава акцентира върху важността на подготовката и мотивацията на военните

На тържествена церемония във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ днес, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев се обърна към новозавършилите офицери от „Випуск 2024 - „Цар Симеон Велики“. В словото си, президентът подчерта, че българската армия се нуждае от лидери, които да привличат и мотивират най-ценния ресурс - хората.

Радев акцентира върху важността на човешкия фактор като основен за успешното изпълнение на мисията на армията и призова за спешни мерки за решаване на кадровите проблеми. Той изтъкна необходимостта от създаване на условия, които да привлекат, подготвят и задържат качествени кадри в армията. Президентът изрази своето мнение, че връзката с обществото трябва да бъде укрепена, тъй като е жизненоважна за функционирането на Въоръжените сили. Според него, във време на кризи и бедствия, обществото винаги очаква армията да бъде на първа линия в оказването на помощ.

„Изискват се всеотдайност, разбиране на процесите, офицерска чест и гражданска смелост да се заявяват открито проблемите на армията, да се настоява за тяхното решаване и да се помага на държавното и политическото ръководство да взема адекватни решения“, заяви Румен Радев. Той подчерта, че всеки вложен лев в системата на сигурността трябва да има реален ефект.

В допълнение, президентът Радев подчерта и предизвикателствата пред Въоръжените сили на фона на сложната геополитическа обстановка и съвременните заплахи. Той спомена войната в Украйна като значим фактор, който изисква адаптиране на стратегиите и модернизация на армията. „Тази война на изтощение определено е предизвикателство за нашите икономически и социални системи, но тя предизвика и нашата способност да мислим критично“, отбеляза държавният глава.

На церемонията президентът връчи дипломите на отличилите се офицери от специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ и „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“. Отличниците на випуска, капитан I ранг Калушко Ганев и капитан III ранг Иван Алексиев, получиха дипломите си лично от Румен Радев.

Президентът изказа своята благодарност към преподавателския състав на академията за запазването на традициите и въвеждането на съвременни методи на обучение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари