Румен Радев: България става все по-видима за бизнеса в САЩ

1
Държавният глава призова за изпълнение на ангажиментите към ЕС от страна на Скопие
Държавният глава призова за изпълнение на ангажиментите към ЕС от страна на Скопие Снимка: Президент РБ

Държавният глава призова за изпълнение на ангажиментите към ЕС от страна на Скопие

Президентът Румен Радев коментира актуалните отношения между България и Република Северна Македония (РСМ) по време на 79-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк. Държавният глава изрази позицията си относно разделянето на Северна Македония от Албания в процеса на европейска интеграция.

"Разделянето на Северна Македония от Албания по пътя на европейска интеграция е логично последствие от политиката на правителството в РСМ и пътя, който те избраха", заяви президентът Радев пред журналисти. Той припомни, че още при встъпването в длъжност на новото правителство в Скопие е предупредил за "дефицити в познанията по международно право и всички особености на пътя към европейска интеграция, както и дефицити в нашите двустранни отношения".

Българският президент подчерта готовността на страната ни да продължи да подпомага РСМ в процеса на европейска интеграция. Същевременно той акцентира върху необходимостта от осъзнаване в Скопие на значението на Европейския съюз и правилния подход за постигане на националните цели.

"До момента правителството на РСМ върви в обратна посока и аз се надявам, че ще направят необходимите изводи и ще вземат правилната. Единствената правилна посока е на първо място Северна Македония да впише българите в Конституцията си, защото това е залегнало в преговорната рамка на ЕС и тя трябва да се спазва", категоричен бе Румен Радев.

Президентът припомни и неотдавнашната си среща с президента на РСМ Гордана Силяновска – Давкова в София, определяйки я като добронамерена и конструктивна. Той изрази надежда за продължаване на добрите отношения между двете президентски институции.

Относно заложническата криза с двамата български моряци от кораба "Galaxy Leader", Радев съобщи за разговор с иранския президент Масуд Пезешкиан, който се е ангажирал да съдейства за освобождаването им. Президентът подчерта деликатността на темата и активната работа на България в тази насока.

В края на изявлението си държавният глава коментира и проведената среща с представители на американски компании в Ню Йорк. Според него, България става все по-видима за бизнеса в САЩ, а американските инвестиции се свързват не само с финансови средства и високи технологии, но и с трансфер на прогресивни бизнес модели.

"България става все по-привлекателно място за инвестиции и мисля, че тепърва ще разгръщаме много важни стратегически проекти в сферата на сигурността, енергетиката и високите технологии", заключи президентът Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Запознат
    До 3 Да, позна, за вас мръсните русофилистици, визи за САЩ на куково лято! Каква работа има русофила в САЩ, какво ще дири там мръсната гадина, защо не си завлече опиканите гащи в матюшка проZZия?!
  • 1
    2
    русенец
    Румба, кога САЩ ще въведат безвизов режим за българи?:) На куково лято или още по-късно?
  • 2
    1
    Димитър
    Че, къде е този бизнес не се вижда нещо
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари