Румънският премиер: 99.9% е сигурно, че влизаме в сухопътен Шенген тази година

0
Румъния е уверена в преодоляването на австрийското вето за Шенген
Румъния е уверена в преодоляването на австрийското вето за Шенген Снимка: БТА

Румъния е уверена в преодоляването на австрийското вето за Шенген

Марчел Чолаку, министър-председателят на Румъния, изрази категорична увереност, че страната му ще стане пълноправен член на Шенгенското пространство до края на 2024 година. Той заяви, че вероятността за това е 99,9 процента, фокусирайки се върху предстоящото присъединяване по сухопътните граници.

Политически маневри и надежди

Чолаку коментира и политическата ситуация в Австрия, страната, която досега се противопоставяше на пълното включване на Румъния в Шенген. Премиерът сподели своите предпочитания за формиране на новото австрийско правителство, като изрази надежда за участието на австрийските социалдемократи.

"Както добре знаете, изборите в Австрия завършиха, но още не са съставили новото правителство. Аз бих искал да го сформират със социалдемократите този път, защото канцлерът Карл Нехамер е от семейството на Европейската народна партия (ЕНП). Към същото семейство принадлежи и Национално-либералната партия," заяви румънският премиер.

Частично присъединяване и перспективи

Припомняме, че от 31 март 2024 година Румъния и България вече са част от Шенгенското пространство по въздушните и морските си граници. Това частично присъединяване стана факт след продължително противопоставяне от страна на Австрия на пълното включване на двете балкански държави.

Очаквания за пълно членство

Чолаку подчерта решителността на Румъния да постигне пълно членство в Шенген, включително и по сухопътните граници. Неговата увереност от 99,9 процента за реализиране на тази цел до края на годината показва оптимизъм относно преодоляването на оставащите препятствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    99.9 %
    Пътят към Шенген - бягане с препятствия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари