Румънски шофьори недоволстват заради затягането на законите срещу наркотиците

3
Данните показват, че в северната ни съседка се консумират много екстази, кетамин и кокаин
Данните показват, че в северната ни съседка се консумират много екстази, кетамин и кокаин

Данните показват, че в северната ни съседка се консумират много екстази, кетамин и кокаин

През последната година Румъния предприе значителни промени в законодателството, свързани с употребата на наркотици, в отговор на нарастващото потребление на различни стимуланти. Тези промени обаче предизвикаха бурна реакция сред обществото и професионалните кръгове.

Увеличение на употребата на наркотици

Според статистика, цитирана от информационния сайт "ДжиФорМедия" (G4Media), най-малко един милион души в Румъния са употребявали наркотици поне веднъж в живота си. Социологическо проучване на агенция ИНСКОП, проведено през месец май, показва, че близо 80 процента от населението (78,8 на сто) не са доволни от действията на властите в борбата с употребата на наркотици.

Психологът Михай Копъчану заяви пред „Адевърул“: Румъния вече не е страна на транзит, а на потребление на наркотици. През последните години някак спокойно си мислехме, че у нас се консумира само марихуана, но данните показват, че се консумират много екстази, кетамин и кокаин.“

Каталин Цоне, специалист по борба с наркотиците, потвърди тези данни и добави, че според новия официален доклад броят на потребителите може да достигне милион и половина.

Законодателни промени

Миналата година Румъния прие закон, предвиждащ ефективна присъда затвор за пияни, дрогирани или неправоспособни шофьори, които причинят смъртоносна катастрофа. Новият нормативен акт ограничава възможността за получаване на условни присъди за тези водачи.

През март тази година бе одобрен закон, наречен „2 май“, който предвижда ефективна присъда затвор за наркотрафикантите без възможност за условни присъди. Законът е кръстен на трагедията в черноморския курорт „2 май“ (окръг Констанца) през август 2023 г., когато 19-годишен шофьор помете група младежи, стоящи край пътя, а двама от тях починаха. В колата му бяха намерени наркотици.

Нови мерки и обществено недоволство

Последната промяна, касаеща употребата на наркотици, бе одобрена от правителството на 28 юни и предизвика бурно недоволство сред шофьорите. Според новата наредба шофьорските книжки на водачи, които откажат тест за алкохол и/или наркотици, ще бъдат отнемани до получаване на резултата от биологичен анализ, което може да отнеме седмици, та дори и месеци.

Шофьори изразиха своето недоволство от точността на бързите тестове, използвани от полицията. Доклад на Висшия съвет за съдебна медицина, цитиран от Свободна Европа, разкрива, че през 2023 г. само 62 процента от бързите тестове, дали положителен резултат, са били потвърдени от кръвни проби.

Шофьорът Чиприан Т. попита във Фейсбук: „Кой би ме компенсирал, ако бързият тест излезе положителен, кръвният - отрицателен, а аз междувременно съм изгубил работата си, докато съм чакал с месеци резултатите?“

Проблеми и предложения

В Румъния има само пет регионални лаборатории на Института по съдебна медицина, които могат да определят точното количество наркотик в кръвта. Времето за получаване на резултатите може да бъде няколко седмици, което създава значителни неудобства за шофьорите.

Телевизия "Диджи 24" отбелязва, че голямото неудобство е фактът, че обичайни лекарства могат да доведат до фалшиво положителни резултати при тестове за наркотици. Съветът на полицията е да не сядаш зад волана, ако си взел хапче за настинка.

Специалистът по съдебна медицина Габриел Горун коментира пред "Диджи 24": „Новият закон пренебрегва стари проблеми, за които се сигнализира от няколко години. Продължава тази политика на криминализиране на наличието на вещество в организма на дадено лице като свързано с неговата неспособност да шофира.“

Криминологът Влад Заха, специалист в областта на обществените политики, свързани с наркотиците, заяви пред "Диджи 24", че миналата година над 1000 водачи са били фалшиво уличени в положителни проби за наркотици и са останали без свидетелство за управление на МПС.

Реакции и протести

Гражданската организация „Деклик“ организира петиция, с която настоява управляващите да променят наредбата. Петицията вече е събрала близо 140 000 подписа. Организацията организира и протест пред сградата на правителството на площад Виктория.

Висшият съвет по съдебна медицина разкритикува новата наредба, отбелязвайки, че тя нарушава принципа на неутралност на доказателствата, които могат да бъдат представени по наказателно дело. Специалистите отбелязват, че полицията няма да разполага с необходимите токсикологични акредитации, нито пък държавните болници.

Доктор Мариус Цинку, ръководител на отделението по клинична токсикология в болница "Флоряска", подкрепи новата наредба като добра превантивна мярка. Той заяви пред Свободна Европа: „Това е много добра превантивна мярка, тъй като след като сте отказали тест и трябва да чакате няколко дни за резултата, имам презумпцията, че криете нещо.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    5
    Димитров
    Проблемите свързани с фалшивите тестове за наркотици у нас, както се вижда са същите, както в Румъния. Всичко идва от ЕС. Румънците има шанс да се преборят, докато ние сме си заспал народ и реакция няма у нас! Затова ще ни мачкат!
  • 7
    4
    Стамболов
    В България има повече лаборатории, Но резултатите излизат след 6 месеца... Отделно си плащаш тестове за дрога, Независимо дали са отрицателни!!! Обаче за МВР служителите, тестовете са неточни и за това не могат да им ги прилагат... Само за балъци са
  • -1
    3
    Largo
    Невинния няма да прави птп а виновния ще прави и затова отказва проби защото е взел нещо било то алкохол или наркотици така,че тоя закон е супеp
  • 2
    2
    Пушил
    Джана преди седмица, но ФАЛШИВИТЕ ТЕСТОВЕ НА БОЙКОВОТО МВР ГО ОТЧИТА КАТО,ЧЕ ЛИ СИ НЕАДЕКВАТЕН СЛЕД КАТО ЕФЕКТА НА МАРИХУАНАТА ОТМИНАВА СЛЕД 2-3ИЯ ЧАС В ХОЛАНДИЯ СЛЕД 5Я ЧАС КАРАШ ТУК СЕ СЪДИМ И ДО МЕСЕЦ АКО СИ ПОЛЗВАЛ НАРКОТИЦИ.Е БАТИ И ШИБАНАТА ДЪРЖАВИЧКА ЧЕСТО,ШЕ ВИ СЪДЯ ДО ДУПКА ПУМИЯРИ ДОЛНИ,ЧЕ МИ ОТНЕХТЕ СЕМЕЙНАТА КОЛА БЕЗ ДА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО!!!
  • 4
    1
    Осман
    Това значи че на ГКПП ' тата , при проверка на документите трябва да се прави тест за алкохол и наркотици.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари