Румъния подготвя законови промени за сваляне на чужди дронове

0
Страната планира засилване на отбранителните си способности в мирно време
Страната планира засилване на отбранителните си способности в мирно време Снимка: БГНЕС

Страната планира засилване на отбранителните си способности в мирно време

Румънското Министерство на отбраната предприема решителни стъпки за укрепване на националната сигурност в контекста на продължаващия конфликт в Украйна. Ведомството е изготвило проектозакон, който ще разшири правомощията на въоръжените сили за реагиране при нарушения на въздушното пространство, включително от страна на безпилотни летателни апарати.

Законопроектът, озаглавен "За осъществяване в мирно време на военните мисии и операции на територията на румънската държава", цели да запълни съществуващи празнини в законодателството. Той ще даде възможност на румънската армия да предприема активни действия срещу чужди дронове, навлизащи в националното въздушно пространство.

От началото на военния конфликт в съседна Украйна, Румъния е регистрирала множество случаи на руски дронове, прелитащи или падащи на нейна територия. При последния подобен инцидент военновъздушните сили на страната са вдигнали изтребители F-16 за наблюдение на ситуацията, но без да предприемат преки действия за неутрализиране на заплахата.

Министерството на отбраната подчертава необходимостта от нова правна рамка, която да регламентира военните операции в мирно време на румънска територия. Настоящото законодателство не предвижда разпоредби за използване на чуждестранни въоръжени сили, разположени в Румъния, за противодействие на специфични рискове и заплахи с некинетични или кинетични средства.

Предложеният законопроект има за цел да създаде поетапен, пропорционален и превантивен отбранителен механизъм в случай на въоръжена агресия срещу съседна държава, окупация на нейна територия или части от нея, налагане на блокади или други действия, противоречащи на Хартата на Организацията на обединените нации и международното право.

С приемането на този закон Румъния ще разполага с по-широк набор от инструменти за защита на своя суверенитет и териториална цялост, като същевременно ще засили способността си да реагира адекватно на съвременните предизвикателства пред националната сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари